11 september 2013

Nieuwetijds moederen - Handboek voor de thuisblijfmoeder

Niet zo lang geleden vond ik op de website van Het moederfront van Nicole Orriëns een aantal leuke boekentips. Een aantal vielen mij op en heel speciaal het boek dat ze zelf geschreven heeft in 2002. Het is getiteld: 'Nieuwetijds moederen' - Handboek voor de thuisblijfmoeder.
Het is een compact boekje dat makkelijk weg leest. In 13 korte hoofdstukken legt ze veel uit over het TBM (Thuisblijfmoederen).
In hoofdstuk 1 vertelt Nicole over de Industriële revolutie en allerlei andere veranderingen voor moeders in de laatste 100 jaar. Na de oorlog was zo'n 98 % van de vrouwen huisvrouw en ook was het heel vanzelfsprekend dat vrouwen in die tijd thuis voor hun kinderen zorgden.
Hoofdstuk 2 biedt allerlei handigheden om voor jezelf eens op een rijtje te krijgen of je werkelijk de keuze wilt maken om TBM te worden. Wat zijn de voor- en nadelen en hoe maak je uiteindelijk een goede keuze.
Hoofdstuk 3 gaat verder in op het 'thuis zijn' en wat er allemaal op je af kan komen en hoofdstuk 4 gaat in op de vraag of het huishouden doen ook tot jouw takenpakket hoort. Hoofdstuk 5 en 6 zitten vol met tips om goed om te gaan met je financiën en geld verdienen vanuit huis als je dat zou willen. Hoofdstuk 7 gaat vooral om de veranderingen die je als TBM zult ondervinden in relatie tot je man. Wanneer je kiest om TBM te worden kan dit ingrijpende gevolgen hebben. Het is goed om hier met elkaar over in gesprek te gaan én te blijven. Hoofdstuk 8 geeft allerlei tips over het goed zorgen voor jezelf. Wat doe je als je ziek bent, maar ook sporten en er eens even uitgaan komen aan de orde. Hoofdstuk 9 staat vol met allerlei praktische dingen die samen met je kinderen kunt doen met spullen die je al in huis hebt. Eventuele moedergroepen of speelgroepen komen aan de orde in hoofdstuk 10. Wat het betekent om TBM te zijn voor de kinderen kun je uitgebreid lezen in hoofdstuk 11. De voors en tegens zijn erg herkenbaar! In hoofdstuk 12 wordt gesproken over een salaris voor moeders (er is eens onderzocht dat een TBM 17 beroepen uitvoert). Hoofdstuk 13 tenslotte gaat nog kort in op TBM en het feminisme.

Door het hele boek heen staan veel boekentips maar ook allerlei handige tips die je als moeder direct in praktijk kunt brengen. Kortom, een praktisch boek met veel tips en herkenning.

Tot slot een mooi citaat: "Het moederschap is een carrière met zijn eigen verantwoordelijkheden, beloningen en uitdagingen. Het biedt meer kansen voor persoonlijke ontwikkeling en meer vrijheid dan welke baan ook. Een thuisblijfmoeder onttrekt zich niet aan haar verantwoordelijkheid aan de maatschappij, hoewel dat door de politiek wel zo gepresenteerd wordt. Hoe durf je als vrouw 'thuis te zitten', terwijl er zoveel arbeidskrachten nodig zijn! Daarbij wordt volledig voorbijgegaan aan het feit dat deze vrouwen niet thuiszitten, maar daar wérken. Ze verzorgen er hun kinderen en voeden ze op. En daarmee leveren zij hun bijdrage aan de maatschappij. Ze verplaatsen hun werk van buitenshuis naar binnenshuis". 


1 opmerking:

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...