12 september 2013

Christenen kunnen alleen maar heenwijzen

Helaas komen christenen maar al te vaak over als mensen die 'met hun wijzende vingertje de zeepbel van een ander willen doorprikken' omdat zij vinden dat ze de absolute waarheid hebben. "Christenen kunnen echter nooit een claim leggen op de absolute waarheid —welke dan ook. Ze kunnen er alleen maar naar heenwijzen." Lees hier het Artikel op CIP van theoloog Jos de Keijzer.


Bekijk het filmpje over dit onderwerp hieronder!


5 opmerkingen:

 1. Ik geloof dat God aan ieder die oprecht is voortschrijdend licht geeft over zijn Waarheid: niet iedereen heeft evenveel licht over elk aspect van die Waarheid. Het is niet de bedoeling dat ik wat ik weet bij de ander 'door de strot' probeer te duwen, maar dat ik zélf wandel in die waarheid!
  Ik vind het mooi zoals Paulus zich uitdrukt in een van zijn brieven: "Daarnaar kunt gij bij het lezen u een begrip vormen van mijn inzicht in het geheimenis van Christus..." Ef 3:1-5. Dat was zijn wens, dat hij door zijn verkregen inzicht te delen, ook anderen zou versterken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hhmmm, beetje vreemde benadering vind ik hoor. De Waarheid is geen mening, idee of filosofie, maar een persoon, namelijk Jezus Christus. Als we Hem kennen, hebben we de waarheid in ons wonen. En dan wandelen we daarin, zoals Annemieke zegt, dan leven we daaruit... dat kan niet anders.
  Ik claim die absolute waarheid WEL in mijn leven, na vele religies en filosofieen te hebben onderzocht kan ik tot geen andere conclusie komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Annemieke en Marja, maar ook onze waarheid (die wij denken te zien/weten als mens) is onvolkomen. Wij blijven gebroken mensen en zullen nooit dé absolute waarheid kunnen doorgronden zolang wij hier op aarde zijn. Ons 'kennen' is onvolkomen. Jezus is dé Waarheid, niet wij als mens,daarom kunnen wij alleen maar heenwijzen naar Hem denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan er eigenlijk nooit zoveel mee als ik niet overtuigd mag zijn van iets, want 'stel dat ik het mis heb'. Ik ken de volledige waarheid nog láng niet 100%, maar als ik wandel op de weg van het geloof, dan openbaart God mij telkens stapje voor stapje méér van zijn Waarheid (de belofte staat dat de heilige Geest ons leidt tot de volle waarheid! Alleen niet in 1x... er is een weg). En wat ik weet, daar kan ik mee werken in mijn eigen leven (niet bepalend voor het leven van een ander!). Maar ik hoef niet te twijfelen aan wat ik als waarheid herken in mijn hart: het geloof is immer de zékerheid van hetgeen ik hoop en het bewijs van wat ik niet zie (Heb. 11:1). De tendens - ook bij christenen - tegenwoordig is om maar overal aan te twijfelen of er op zijn minst voorzichtig over te zijn, want dat staat 'nederig' ofzo? ;-)
   Belangrijkst vind ik dat je best 100% van iets overtuigd mag zijn, maar dat je het een ander niet kan opleggen als waarheid voor díegene. God gaat met elk zijn weg.

   Verwijderen
  2. Ik denk dat je dat mooi verwoord, we wandelen op de weg van het geloof en dan zal God ons steeds meer openbaren wat de absolute waarheid is. Juist daarom moeten we voorzichtig zijn met zeggen dat we nu al hier op aarde de 'absolute waarheid' hebben/weten. Ik bedoel niet zozeer dat we moeten twijfelen aan het feit dat Jezus de Weg, de Waarheid en het Leven is. Dat IS de absolute waarheid omdat het in Gods Woord staat. Er zijn echter wel veel dingen in de Bijbel die niet zo duidelijk zijn en voor veel discussie zorgen tussen christenen onderling. Hierin zouden we soms wat voorzichtiger mogen zijn en niet al te stellig. (voorbeelden zijn: de visie op de eindtijd, bedelingenleer, vrouw in het ambt enz.) Als we alles 100% zouden weten, zouden we God zelf zijn dus ik denk dat we zolang we hier op aarde leven niet over alle dingen de absolute waarheid kunnen zien.

   Verwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...