17 juni 2013

Toch ....'Een man naar Gods hart'

Al sinds de start van dit weblog, eind 2009, staat aan de zijkant "Het is mijn verlangen om elke dag steeds meer te groeien in mijn geloof in Jezus Christus en om meer en meer een vrouw naar Gods hart te worden". Deze uitspraak is gedeeltelijk gebaseerd op een tekst uit 1 Sam. 13:14b waarin David een 'man naar Gods hart' wordt genoemd. Soms, wanneer ik over deze uitspraak nadenk, denk ik: 'Onmogelijk, welk mens kan nu een man of vrouw naar Gods hart worden. Het zal altijd een verlangen blijven en nooit realiteit worden.'
Toch, nu ik in 2 Samuël aan het lezen ben over het leven van David, besef ik steeds meer dat het hele bijzondere woorden zijn die over David gezegd zijn en dat het toch mogelijk is voor ons, als zondige mannen en vrouwen, een 'man of vrouw naar Gods hart' te worden.

Ik neem jullie even mee naar 2 Samuël 11 naar het overbekende verhaal van David en Batseba:
Verleiding kennen we allemaal in ons leven en deze komt ook vaak het sterkst op ons af wanneer we moe zijn of wanhopig. Maar in het leven van David zien we juist dat je net zo gauw aan verleiding ten prooi kunt vallen wanneer alles voor de wind gaat. Onderstaand verhaal laat maar weer eens zien hoe vatbaar we als mensen zijn voor verleidingen.

Wat gebeurt er allemaal in dit hoofdstuk? (in het blauw de vragen die bij mij opkwamen)
Ten eerste ging David al niet mee om te vechten, hij bleef thuis en liet het vechten aan zijn mannen over. Hij had dit niet toch niet mogen doen? Wie corrigeerde David eigenlijk? Waren er geen mensen om hem heen om hem heen die hem terechtwezen of advies gaven?
Vervolgens verveelt hij zich, loopt hij over zijn dak en ziet Batseba die aan het baden is. Hij had een andere bezigheid kunnen zoeken en hij had toen hij dan toch over het dak liep direct z'n ogen kunnen sluiten, zijn hoofd om kunnen draaien of de andere kant op kunnen lopen. Waar waren eigenlijk zijn eigen vrouwen? 
Ten derde laat hij Batseba halen door een van zijn dienstbodes. Waarom betrekt hij nog meer mensen bij zijn misstappen? 
En ten vierde vraagt hij om informatie over haar. Hij had op dit moment toch beter moeten weten. Toen David hoorde dat ze getrouwd was, had hij haar direct terug moeten laten brengen.
Vervolgens schakelt hij zijn gedachten totaal uit en geeft toe aan zijn gevoelens en verlangens. Waar is zijn verstand gebleven, waarom bad hij op dit moment niet om Gods hulp en kracht en waarom vocht hij niet tegen de verleiding? Hij wist toch bovendien ook nog dat de kans groot was dat Batseba zwanger zou kunnen raken in deze periode?
Daarna pleegt hij overspel met Batseba en niet lang daarna blijkt zij zwanger te zijn. Wat vond Batseba hier eigenlijk van, had zij keuze hierin, kon ze weglopen? Heeft David haar gedwongen tot dingen die ze niet wilde?
Ten zevende probeert David haar man, Uria, nog te dwingen bij haar te laten slapen zodat hij zou denken dat Batseba zwanger van hem zou zijn. David maakt hem zelfs dronken in de hoop dat hij teruggaat naar zijn vrouw. Waar was David allemaal mee bezig? Kon hij niet meer stoppen met zondigen nu hij er zover inzat?
En als klap op de vuurpijl laat hij Uria vooraan in de strijd plaatsen waardoor hij sneuvelt. Wat een blinde vlekken had David, hoe kon hij nu ook nog een moord op zijn geweten willen hebben?

En toch....David is en blijft een man naar Gods hart! In hoofdstuk 12 lezen we dat hij berouw heeft van zijn zonde en dat God hem vergeeft hoewel hij met de gevolgen van de zonde moet leren leven.
Wat een bemoediging dat na zoveel fouten, zoveel misstappen, verkeerde gedachten en daden, God vergeeft en genadig is en blijft. Ook voor ons is het mogelijk een man of vrouw naar Gods hart te zijn dankzij Gods liefde, vergeving en genade. Geprezen zij Zijn Naam!

7 opmerkingen:

 1. mooi en bemoedigend bericht :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het man/vrouw naar Gods hart zijn zegt meer over God(s hart) dan over de man/vrouw zelf... denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal met je eens Lieneke, daar ben ik gaandeweg ook achtergekomen. Het hangt niet af van wat wij doen maar van wie wij zijn ín Christus.

   Verwijderen
 3. Ja, David verootmoedigde zich keer op keer - ik denk dat dát heel veel zei over wat God verlangt van 'een man/vrouw naar Gods hart': de hoogmoedigen wederstaat Hij, de nederigen geeft Hij genade. Hij had werkelijk berouw van zijn zonde (in tegenstelling tot Saul bijv.).
  David is een voorouder van Christus - die een nieuwe weg heeft geopend! Dat betekent dat die mannen en vrouwen 'naar Gods hart' dankzij Jezus' waarheid en genade tot veel meer volheid kunnen komen in hun innerlijke leven dan zelfs David ooit had gekund.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ach ja, die David. Hysterisch vind ik hem soms, maar ook wel leuk... wellicht ziet God dat ook zo. Hij maakte fouten, maar beleed ze ook en leerde daarvan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Eigenlijk onbegrijpelijk Davids handelen en Gods genade voor David. Eerst heeft Hij ons gezocht en getrokken met Zijn liefdekoorden. Als antwoord mogen we onze knieën buigen voor Hem en met David psalm 51 meebidden: delg al mijn ongerechtigheden uit - schep mij een rein hart, o God - en vernieuw in mijn binnenste een vaste geest.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bijzonder dat je dit aanhaalt Ron. Deze verzen uit deze Psalm heb ik net vanmorgen gelezen en overdacht. Dank je voor de aanvulling.

   Verwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.