15 april 2013

Hoeveel uur ben jij in touw in je huishouden per week?


Binnenkort volgt er een serie op mijn weblog 'Hoe breng ik mijn huishouden op orde'.  Nee hoor, geen ingewikkelde uitgebreide boekbesprekingen maar gewoon praktische tips waar je direct mee aan de slag kunt ;)

Mijn allereerste vraag voordat ik hier mee wil beginnen is: 'Hoeveel tijd besteed jij aan /heb jij ter beschikking voor je huishouden?' 
Heb je het wel eens uitgerekend hoeveel uur je per week in touw bent met je huishouden? Ik bedoel dan ook echt het huishouden, dus niet de aandacht en tijd voor de kinderen. 

Maak voor jezelf eens een klein schemaatje en kijk eens heel rustig naar alles wat je doet in je huis en tel de uren maar eens op!
Ik ben benieuwd.


17 opmerkingen:

 1. Ik heb een schema maar negen van de tien keer loopt het anders... het zit in mij vrees ik en ik ben bang dat ik dat niet veranderd krijg. Ook geen behoefte meer aan eerlijk gezegd, sinds ik meer geaccepteerd heb dat het zo nu eenmaal gaat bij mij, voel ik me veel rustiger. En wordt het te erg, dan ga ik er even stevig tegenaan, met of zonder dochter(s).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo kun je het natuurlijk ook doen Jolanda, gewoon als het nodig is. Vind je het moeilijk om in te schatten hoeveel uur je daar aan besteedt per week?

   Verwijderen
 2. Dat is een leuke vraag...na 37 jaar zou ik het niet weten. Ik moet er bij zeggen dat het niet mijn hobby is.
  En ik ben dus erg makkelijk, wat goed van pas kwam met ons grote gezin waarin van alles gebeurde... Ik ben heel flexibel en laat makkelijk iets liggen en pak makkelijk de draad weer op.
  Heerlijk is dat.. al zou ik af en toe wel iets meer structuur willen, het zit er niet echt in.
  Maar!!! ik ben sinds kort huishoudelijke hulp in diverse huishoudens en heb dus wel kijk gekregen op hoe snel ik werk (en dat gaat beslist niet met de franse slag, ik ben dan ineens een perfectionist )
  Voor een klein huishouden heb ik bijna 2 uur nodig.
  Denk aan soppen van de natte ruimtes..keuken opruimen,afnemen, vloeren dweilen.
  Stofafnemen, zuigen in alle ruimtes. Een aantal ramen zemen, deuren afnemen, eigenlijk alles langs gaan.... ook bijvoorbeeld vuilniszakken vervangen.
  Als ik mijn best doe, ben ik ruim binnen die 2 uur klaar...

  Als het om een vuil huis gaat...bijv.. aangekoekt vet, dan ben ik veel langer in touw.
  Gelukkig hebben mensen voor mij ook goede hulp gehad en hoef ik het alleen bij te houden.
  Een groter huis heb ik ongeveer 3 uur voor nodig.
  Gelukkig staat er meer uur voor deze ruimtes en dus kan ik ook nog een kopje koffie drinken met mijn werkgevers.
  Ik ben benieuwd naar de volgende reacties.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je alles meetelt, boodschappen doen, friteuse schoonmaken, enz enz, kom je dan niet op meer uren uit?

   Verwijderen
 3. Het is wat Elizabeth ook zegt: het poetsen zelf is best gauw gedaan. Maar het opruimen... en is niet 90 procent van het huishouden juist dat opruimen?
  Met koken, boodschappen enz. tja vandaag alleen dus al 4 uurtjes voor huishouden kwijt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Echt geen idee, hoeveel uren daar in gaan zitten. Er valt bij mij geen peil op te trekken. Ik heb van alles geprobeerd. Een schema werkt bij mij niet, ik hou dat maar een paar dagen, hooguit een week vol. Ik probeer nu mijn eigen ritme te ontdekken. 's Middags krijg ik huishoudelijk veel meer gedaan dan 's morgens. En als ik 's morgen een activiteit aanpak waar ik zin in heb (bijv. iets creatiefs), lukt het daarna makkelijker om er een andere klus aan vast te plakken. Of eerst even een rondje lopen (blijkbaar komt er dan een stofje vrij). Ik heb ADD en dat het bij mij echt anders werkt dan bij anderen, probeer ik zo langzamerhand te accepteren. Als er bijv. iemand van de kinderen thuis is, maakt mij dat onrustig, wat ook het ook weer lastiger maakt om aan de slag te gaan. Maar tips zijn altijd welkom! En bij ADD hoort ook een hyperfocus, dan werk ik úren achter elkaar door en krijg heel veel gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oei, ik besteeds niet veel aandacht aan het huis. Wekelijks doe ik de mustdingen, regelmatig de grote dingen, maar het heeft absoluut niet mijn prooriteit

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk dat je dit gaat doen, Wendy!!
  Ik geloof nog altijd in een of andere manier van structuur... dat is in ieder geval waar ik behoefte aan heb. Hoeveel uur ik er mee bezig ben, als 'de was' er ook bij hoort dan loopt het wel aardig op. Ik kan geen schatting geven. Als ik even zonder kinderen thuis ben, kan ik lekker doorgaan en in korte tijd veel doen. Maar meestal is er wel minstens 1 thuis, waardoor het allemaal niet zo vlot gaat of helemaal niet.
  Ik zal volgende week eens serieus een poging wagen om het aantal uren bij te houden...met zoiets wil ik dan op maandag beginnen en niet op woensdag!???;-P

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben benieuwd Lieneke op hoeveel uren je uitkomt. En ja, die wasmand leeg krijgen zal wel nooit lukken :)

   Verwijderen
 7. Dat wordt weer smullen van jouw blog want ik lees graag over alles wat met het huishouden te maken heeft.
  Ik heb eens even zitten denken over het aantal uren voor de huishouding en kom dan op zó'n 4 uur per dag inclusief de boodschappen.
  Lieve groet, Dieneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is leuk om te horen Dieneke. Leuk dat je dit zo aangeeft, ik kom zelf ook ongeveer uit op dit aantal.
   Ik ben benieuwd naar andere reacties.

   Verwijderen
 8. Ik kan even niet nalezen bij de reacties of ik wel 4 uur per dag had geschreven.
  Nog even om het iets duidelijker te maken: de volgende dingen horen erbij:
  Wassen, strijken, schoonmaken, kleding repareren, brood bakken, inmaken, boodschappen doen, plannen, koken, zaaien en oogsten.
  Leuk lijstje toch?
  Meestal doe ik deze dingen 's morgens.
  Nogmaals groetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is een leuke lijst. Binnenkort wil ik ook een lijstje geven als handleiding, richtlijn. Je hebt een mooi begin gemaakt!

   Verwijderen
  2. Dat is al heel praktisch om te lezen! Ik zal toch eens de tijd bij gaan houden. 4 uur per dag valt eigenlijk best mee. Ik heb het idee dat ik langer doe over dingen dan nodig is, maar dat zal ook vast komen omdat ik zaken vaak niet op orde heb. Hoeveel tijd ik soms kwijt ben aan zoeken...

   Verwijderen
 9. Ongeveer twee-en-een half uur, drie uur soms per dag. Met koken erbij wordt het meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Is diepvriezers ontdooien en schoonmaken al aan de orde geweest en koelkasten?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Barbara, je berichtje is een beetje verdwaalt onder de berichten maar ze staan er inderdaad al tussen.

   Verwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...