Doeltreffend Bijbellezen

Rick Warren heeft eens gezegd 'Er is in onze tijd sprake van Bijbels analfabetisme, zelfs onder de kinderen van God.' Helaas moeten we constateren dat dit waar is.

Veel christenen vinden het moeilijk om zelf de Bijbel te bestuderen. Zij stellen zich daarom vaak tevreden met datgene wat zij van anderen ontvangen voor hun geestelijk leven in plaats van zelf dingen te gaan ontdekken. Ook lezen ze boeken óver de Bijbel maar besteden maar weinig tijd aan het zelf bestuderen ervan. Toch is de Bijbel niet alleen voor theologen geschreven maar juist voor 'eenvoudige' mensen. 
Wie werkelijk wil, kan de Bijbel begrijpen! Er is meer in de Bijbel dat we wel begrijpen dan hetgeen wij niet begrijpen.

Er zijn twee boeken die mij de afgelopen jaren erg hebben geholpen bij het Bijbellezen die ik jullie van harte kan aanbevelen.
'Doeltreffend bijbellezen' van Tim LaHaye en '12 manieren om je weg in de Bijbel te vinden' van Rick Warren.
Een paar basistips van LaHaye:
1) Lees dagelijks
2) Stel een vaste tijd in
3) Stel een vaste plaats in
4) Neem een potlood in de hand
5) Lees met toewijding
6) Houd een geestelijk dagboek bij 

Over dit onderwerp - doeltreffend Bijbellezen - is nog zoveel meer te zeggen, te schrijven en te leren. Ook onder christenen om mij heen merk ik ook dat er behoefte is aan een soort leidraad in het Bijbellezen. O.a. bij het werk dat ik mag doen als docent van de Basis Bijbel Cursus wordt deze vraag regelmatig gesteld.
Vaak hoor of lees ik vragen als: 'Waar moet ik beginnen?' 'Zal ik een aantal verzen lezen of een heel hoofdstuk?' 'Hoe lang zal ik lezen?' 'Hoe pas ik het toe in mijn dagelijks leven?' 'Welke vertaling kan ik het beste gebruiken?'

Persoonlijk vind ik het ook wel handig om Bijbelleesroosters te gebruiken zeker in bepaalde tijdsperiodes in het kerkelijk jaar. 

Omdat Bijbellezen een onderwerp is dat mij de laatste tijd erg aanspreekt en meer en meer bezighoudt, ben ik erover aan het nadenken om hierover een apart weblog te starten ;)
(Niet dat ik alles weet en alles begrijp maar ik heb het wel op mijn hart om mensen die er voor openstaan een aantal handreikingen te bieden met ideeën die ik de laatste jaren heb ontdekt en geleerd.) Uiteraard houd ik jullie hiervan op de hoogte.

(Mocht jij ideeën of vragen hebben hierover, dan houd ik mij aanbevolen. Bovenaan dit weblog staat mijn e-mailadres vermeld).

Opmerking (29 juni): Uiteindelijk heb ik besloten voorlopig niet een nieuw weblog te starten over dit onderwerp en de blogberichten over Bijbellezen gewoon op dit weblog te publiceren.
Reacties

 1. Gods Woord treft vooral doel wanneer er een innerlijke honger is, een verlangen naar God. Dan kun je gewoon met het eenvoudigste woord aan de slag... Sommigen zijn echte 'lezers' aan anderen is dat van nature minder besteed, en hen zal Bijbellezen best moeite kosten.
  Zelf ben ik wel een lezer en toen ik zo'n jaar of 18, 19 was heb ik heel veel doorvorst en onderzocht in de bijbel (kan me niet herinneren dat ik een leidraad had, ik had gewoon veel vragen, niet zozeer persoonlijke, maar 'theologische'). Heb ik zeker baat van gehad. Maar kennis alléén is niet voldoende, daar ben ik ook achter gekomen ;-) Dooddoener, maar zó waar.
  Mooi dat je mensen begeleidt bij hun zoektocht!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klopt Annemieke, uiteindelijk gaat het niet om de kennis van Gods Woord maar om wat je ermee doet. Hoe pas je het toe in je dagelijks leven.
   Veel mensen willen best lezen in de Bijbel maar weten gewoon niet waar ze beginnen moeten, zeker als ze net tot geloof zijn gekomen.

   Verwijderen
  2. Ja, kan ik me zeker voorstellen! Het kan helpen om eerst een goede kinderbijbel te lezen, om bekend te worden met de geschiedenissen, zeker als iemand geen makkelijke lezer is. Dat levert herkenning op als je dan de Bijbel erbij pakt. Maar ja, ook kinderbijbels zijn al gauw 'gekleurd' door de mening van de schrijver. Het is eigenlijk het belangrijkst dat 'nieuwe' schapen een goede herder hebben die ze de weg wijst, niet alleen in boeken of online (wat uiteraard een goede hulp kan zijn!), maar ook in real life.

   Verwijderen
 2. Dat zou mooi zijn, een weblog daarover! Mijn 'like' heb je, want er komt dan ook vast een fb-pagina bij!:-)
  Zelf lees elke ochtend en avond een of meerdere hoofdstukken, 'gewoon' van Genesis tot Openbaring. Ik ben echt van de Bijbel, Gods Woord, het Levende Brood, gaan houden en besef dat we hier rijk gezegend zijn dat we het in ons bezit hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha Lieneke, wie weet levert het ook weer een pagina op :)
   Eerst maar eens nadenken over de vorm waarin ik dit blog zal schrijven. In mijn hoofd heb ik ideeën genoeg maar het praktisch uitvoeren is soms nét iets ingewikkelder.

   Verwijderen
 3. Ik vind een dagboek waar over één tekst wordt uitgeweid ook mooi, en daarnaast gewoon tekst met tekst vergelijken. Soms gaan mijn ogen ineens open of krijg je licht over een tekst. De bijbel is zo'n actueel boek!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dagboekjes kunnen goede hulpmiddelen zijn Mirjam, helemaal met je eens hoor!

   Verwijderen
 4. dat lijkt me super mooi
  een website als hulp bij het bijbel lezen
  ik hou me aanbevolen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is goed om te horen Gea, ik ga erover nadenken!

   Verwijderen
 5. Toen Gods geest mijn ogen opende, is het woord levend geworden. Dan pas merk je hoe actueel en persoonlijk de bijbel is. Het helpt me wel om adhv vragen nog meer te laten spreken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik gebruik ook altijd een boejkje erbij. Niet in plaats van, maar wel ter verklaring

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vaak zijn boekjes reuzig handig Ria, inderdaad niet in plaats van maar erbij.

   Verwijderen
 7. Ik heb als startpagina : http://www.tijdmetjezus.nl/tijdmetjezus.php
  Je kunt je er ook (gratis) op abonneren. Het helpt mij om steeds weer de tijd te nemen om de bijbel te lezen. Elke keer als je je computer opstart (en hoe vaak doen we dat wel niet ?!)wordt je er aan herinnerd....

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Goed idee Wendy, hou je wel in de gaten dat je al die blogs ook bij moet houden :)
  Ik lees dagelijks in de Bijbel, 's ochtends vroeg, maar ook later op de dag, als ik m'n columns of boeken schrijf, als ik lezingen voorbereidt, als ik zomaar wat op wil zoeken. Eigenlijk liggen er hier altijd wel een paar bijbels open op tafel! Ons dagelijks voer zeg maar :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed punt Marja, dat eerste. Je hebt helemaal gelijk. Voorlopig denk ik er nog even over en als ik het doe zal het niet een blog worden waar ik iedere week op schrijven zal. Het zal een soort verzameling worden van ervaringen van de afgelopen jaren.
   Mooi om te lezen dat er allemaal Bijbels liggen bij jullie, zo is het hier ook! We kunnen niet zonder dit 'dagelijks voer'.

   Verwijderen

Een reactie posten

Heb je opmerkingen of aanvullingen? Laat gerust een reactie achter!
Je reactie wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.