29 januari 2013

Ouders van nu willen geen gehoorzaam kind


Vorige week verscheen er een onderzoek in het dagblad Trouw getiteld:

'Ouders van nu willen geen gehoorzaam kind'

"De roep om een strengere opvoeding zwelt aan, maar toch streven ouders niet naar gehoorzaamheid bij hun kind. Sterker nog, ouders hechten nu nóg minder aan een gehoorzaam kind dan dertig jaar geleden, vlak na de flowerpowertijd.
Niet het gehoorzame maar het stevige kind is anno 2013 het opvoedingsideaal, blijkt uit het Trouw Opvoedonderzoek. Dat is een reprise van een vrijwel identieke enquête uit 1983, onder lezers van het blad Ouders van Nu. Welke eigenschappen vindt u belangrijk voor uw kind? was de vraag toen en nu. En welke eigenschappen vonden uw ouders belangrijk voor u, toen ze u opvoedden?
In 1983 bleken eigenschappen als gehoorzaam, bescheiden en ijverig van het toneel verdwenen. Ouders wilden liever dat hun kind mondig en zelfstandig was. "Toen werd de moderne mens geboren", constateert psychologe Rita Kohnstamm, die indertijd hoofdredacteur was van Ouders van Nu. Het 'ouderwetse', gezagsgetrouwe kind was tijdens de antiautoritaire jaren zeventig uit de mode geraakt." Lees HIER verder voor het hele artikel. 

Wat vind jij als christelijke opvoeder op basis van de Bijbel van het gehoorzamen van kinderen? 
Welke Bijbelgedeelten helpen je hierbij?


3 opmerkingen:

 1. Ik begrijp echt niet dat ouders gehoorzaamheid niet belangrijk vinden. In onze opvoeding is gehoorzaamheid een van de belangrijkste speerpunten. Wij geloven dat als wij onze kinderen leren gehoorzaam te zijn, ze hier later veel aan zullen hebben. Zowel in hun geloofsleven als in het ''dagelijks'' leven. Gehoorzaamheid wordt in de maatschappij namelijk wel gewaardeerd door leraren, leiders en werkgevers. En gehoorzaamheid word in de eerste plaats natuurlijk door God gewaardeerd. God vraagt gehoorzaamheid van Zijn kinderen, dus wie ben ik om dit niet van mijn kinderen te vragen? Is het makkelijk: nee. Het kost veel inspanning en tijd. Maar ik geloof dat het zich dubbel en dwars terug verdiend.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Natuurlijk is gehoorzaamheid een van de basis-'vaardigheden' die je een kind aanleert. Zelfs ongelovigen zien dat... al blijkt dat niet uit deze enquete (die volgens de reacties in Trouw niet goed is geinterpreteerd om maar een mooie kop te kunnen maken).
  Ik zie gehoorzaamheid aan de ouders als voorbereiding op gehoorzaamheid aan God.
  Het is ook een opdracht:
  Kinderen, wees je ouders gehoorzaam in de Here (dus als ze iets van je vragen wat niet goed is, mag je ongehoorzaam zijn maar ik hoop dat iedere ouder die dit blog leest zelf ook gehoorzaam is aan God), want dat is juist. Ef. 6:1

  Ben een heel goed boek aan het lezen, dat heet "Grenzen", geschreven door Cloud en Townsend.
  Hij legt op bijbelse gronden uit waarom je een kind grenzen moet geven. Die moeten geleerd worden met behulp van gehoorzaamheid.
  Een kind dat geen grenzen krijgt in zijn kindertijd, krijgt het later heel moeilijk als volwassene. Hij kan geen nee zeggen tegen verleidingen, dat is 1 ding, maar ook niet tegen andere mensen die dingen van hem eisen/verwachten maar die niet bij Gods plan horen.
  Zo krijg je volwassenen die constant buiten hun eigen grenzen gaan en op een gegeven moment vastlopen in depressie, woede, burn-out, slaaf zijn van mensen enz.
  Als kinderen leren om grenzen te respecteren (gehoorzaam zijn) zal hen dat hun leven lang helpen om zo te worden als God wil dat ze worden.


  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooie reacties op dit stukje, ik sluit me hier volledig bij aan.
  En kijk naar het resultaat in deze wereld.........hoeveel depressie is er niet al, hoeveel burn outs, hoeveel woede....
  Tja zo snap ik het nog beter. Een kind gehoorzaamheid leren kost je als ouders energie, om op een liefdevolle manier je kinderen te leren luisteren en doen. Maar dat is onze taak als ouders, en daar kunnen we alle hulp voor krijgen die nodig is, als we God daarom vragen. Het is geen onmogelijke opgave en het draagt z'n vruchten.

  Dineke

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...