9 december 2012

Hoor je wat er gezegd wordt?


De laatste tijd valt mij in de politiek regelmatig op hoe slecht mensen luisteren naar wat de ander te zeggen heeft, laat staan dat ze werkelijk hóren wat de ander zegt. Maar ook buiten de politiek en de media gebeurt het veel. Laat ik maar dicht bij huis blijven; ook in ons gezin komt het voor en ook zelf maak ik mij er regelmatig schuldig aan.

Wanneer hebben wij voor het laatst echt gehoord wat iemand anders zei? In de praktijk zijn we tijdens het luisteren meestal bezig met het vervolg van het gesprek; we onthouden alleen die stellingen en vragen die voor ons relevant zijn en gaan daar op door. We zijn in gedachten heel druk bezig te bedenken wat we gaan antwoorden. Of nog erger, we voeren het gesprek alleen maar voor de vorm en zijn in gedachten met hele andere zaken bezig.
Ik betrap mezelf er regelmatig op dat ik ook op deze manier luister naar mensen en dus niet echt hoor wat ze zeggen. Horen is veel meer dan een fysieke handeling, het gaat juist om je hartsgesteldheid. Het is goed om je betrokkenheid bij de ander te voelen en werkelijke aandacht en interesse te hebben. Wanneer je niet echt geïnteresseerd bent in wat de ander te zeggen heeft, dan ben je ten diepste niet in staat om hem/haar te horen. Ga maar na voor jezelf: hoe vaak voer je niet een gesprek waarbij je gedachten afdwalen? Desinteresse dus, waaruit automatisch volgt dat je niet hoort. Daarnaast voelt de ander direct wanneer je niet echt geïnteresseerd bent en niet hoort wat er gezegd wordt; dat heeft natuurlijk weer gevolgen voor de signalen in een gesprek.
Een goede vraag om jezelf te stellen: Hoor ik werkelijk wat er gezegd wordt, ben ik er met mijn hart bij en ben ik werkelijk geïnteresseerd of luister ik alleen maar en ben ik ten diepste met mijzelf bezig ?

Filip. 2:3 "doch in ootmoedigheid achte de een de ander uitnemender dan zichzelf; en ieder lette niet slechts op zijn eigen belang"

9 opmerkingen:

 1. Heel herkenbaar Wendy.Zo gaat het mij ook regelmatig...wel luisteren maar eigenlijk zelf met andere dingen bezig zijn en dus niet echt betrokken bij wat de ander zegt. Goed om daar weer eens even bij stil te staan en er iets mee te doen.

  Groet,Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed om er weer eens op gewezen te worden, Wendy. Ik vergeet het in de dagelijkse praktijk zo snel en het eigenbelang sluipt er ook zo makkelijk in. Bijzonder dat we deze tekst juist ook gisteren in de kerk gelezen hadden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die tekst denk ik heel vaak aan Wendy.. zeker als im mezelf erop betrap niet echt in iemands verhaal geinteresseerd te zijn. Dit is een blijvende oefening, ik wil dat graag onder de knie krijgen. ECHT luisteren... of anders EERLIJK zijn en zeggen dat het nu niet zo uitkomt en een afspraak maken...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie overdenking en zéker belangrijk om er iets mee te doen! Dank je.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dank je wel. heel goede blog. Mijn probleem is dat ik juist te intensief luister :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik maak mij er ook dikwijls schuldig aan helaas.....vooral als je merkt dat een ander ook geen belangstelling voor jou heeft. Het is mijn dagelijkse strijd eerlijk gezegd, om niet de kop in de wind te gooien en een houding te krijgen van...je luistert niet naar mij, dus ook ik niet naar jou.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Herkenbaar en goed om weer een te overdenken, en bij stil te staan....

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Luisteren is ook de nonverbale taal zien. De lichaamstaal spreekt soms nog luider dan woorden. Beantwoorden kan ook door bv. de ander echt aankijken of hand vasthouden. Nabijheid en betrokkenheid zijn niet met woorden te vangen. Dank je Wendy.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooie aanvulling Ron! Want dat klopt helemaal. Komt hetgeen de persoon zegt overeen met diens lichaamtaal?

  Hele goeie blog.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...