16 december 2012

Daniël - Gods weg met Israël en de volken

De afgelopen weken ben ik tijdens mijn stille tijd bezig geweest met het lezen van het Bijbelboek Daniël. De belangrijkste verhalen uit dit Bijbelboek zijn mij als kind al geleerd: 'Daniel in de leeuwenkuil' of 'de drie vrienden in de brandende oven'. Ook de droom die koning Nebukadnessar heeft in Hoofdstuk 2 komt velen van ons vast bekend voor. Het zijn indrukwekkende verhalen die je vaak je leven lang bijblijven....
Wanneer je echter het hele Bijbelboek achter elkaar in leest, en de verbanden een beetje probeert te ontdekken, blijkt het toch veel moeilijker
(en vaak onduidelijker) te zijn dan het lijkt. Naast de aangrijpende verhalen en dromen, staat het boek ook vol ('vreemde') profetieën waarvan er nog veel moeten uitkomen. Mijn vraag was al snel: 'Hoe kun je nu eigenlijk een duidelijk en helder beeld krijgen van het belangrijke Bijbelboek Daniël?'

In mei van dit jaar heb ik al eens een blogbericht geschreven over het boek 'De Koning komt' van Ds. Dick M. Stichter en Jeep van der Schoot. Dit boek over het Bijbelboek Openbaring heeft veel overeenkomsten met het boek Daniël. De profetieën vullen elkaar aan en vertonen overeenkomsten. Net nadat ik het Bijbelboek Daniël helemaal zelf had 'doorgeworsteld' in de NBG vertaling met behulp van 'Het Leven' en eigenlijk nog met veel vragen zat, kreeg ik 'toevallig' bemoedigende reacties van de schrijvers van dit boek via de mail en via dit weblog. Zij hebben mij gewezen op het nieuwe boek 'Daniel, Gods weg met Israël en de volken' dat in september verschenen is. Inmiddels heb ik dit als verklaring naast de Bijbel erbij gelezen. Ik ben er diep van onder de indruk hoe helder en duidelijk deze schrijvers alles verwoord hebben.

De twee auteurs vullen elkaar in dit boek met hun talenten aan en maken het tot een opbouwende studie van het profetisch Woord. Ze geven bijzondere aandacht aan Gods weg in verleden en toekomst met zijn oude verbondsvolk Israël. De geschiedenis en de toekomst van de volkeren in relatie tot Israël worden duidelijk belicht. Het begrip eindtijd wordt duidelijker verklaard en vooral toegankelijker gemaakt voor beginners in de studie van het profetisch Woord van de Bijbel. En in alles staat in het boek de Heer Jezus Christus centraal. Daarnaast staat het boek vol met schitterende afbeeldingen en schema's die een handig hulpmiddel zijn.

Kortom, het is een geweldig boek dat ik iedereen kan aanraden om te lezen naast het Bijbelboek Daniël. Het zal veel verduidelijken.

"Maar gij , Daniël, houd de woorden verborgen, en verzegel het boek tot de eindtijd; velen zullen onderzoek doen, en de kennis zal vermeerderen" Daniël 12:4


5 opmerkingen:

 1. Best moeilijk boek, Daniël. Inderdaad Wendy, in 'categorie' Openbaring en ook wel Ezechiël. Waar ik persoonlijk moeite mee heb is de overtuiging waarmee soms uitleg gegeven wordt over 'vreemde profetieën'. Terwijl een andere "Bijbelleraar" er met dezelfde overtuiging een heel andere draai aan geeft. De nare bijsmaak is dat deze 3 boeken voor diverse sektarische groeperingen de basis van hun (dwaal)leer is.
  Meen dat wat wij niet kunnen begrijpen kennelijk niet het belangrijkste is wat God ons zeggen wil. Wat niet wil zeggen dat we er niets van kunnen en mogen leren ;)
  Afijn, een heldere uitleg is dus belangrijk bij deze moeilijke bijbelgedeelten! Het Zoeklicht heeft reeds veel goede boeken over deze lastige materie uitgegeven. Bedankt voor de tip.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt Wendy, voor je uitleg.
  Ik ga dat boek proberen te lezen. Erg mooi dat Jezus steeds het middelpunt is!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank je wel voor de tips. Maar ... eerst mijn andere boeken uitlezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nou, dat herken ik wel hoor... je leest zo'n profetisch boek, maar hebt geen idee waar en hoe je alles in de tijd moet plaatsen. Toch haal ik er wel vaak bemoedigingen uit hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een van de meest bijzondere profetische boeken wat maar weer aangeeft dat God Zijn volk Israel nooit vergeet...

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...