Nieuwe generatie christenen - Herstellers

Je bent een christen óf je bent het niet....dat klinkt heel logisch. Je hoort het ook regelmatig om je heen. Ten diepste is het ook zo want er is geen 'tussenweg', je kunt niet een beetje christen zijn. Toen ik onderstaand stukje las in de krant van schrijver Gabe Lyons werd ik aan het denken gezet. Je kunt namelijk wel op verschillende manieren christen zijn.
Lyons zoek in zijn nieuwste boek, in Nederland verschenen als 'Herstellers', naar de oorzaken van het negatieve imago van christenen. Hij constateert dat de meeste christenen een verkeerde houding tegenover de samenleving hebben.

"Kort gesteld zijn er twee groepen christenen: de ene houdt zich ver van de seculiere samenleving. Het zijn christenen die alleen met christenen optrekken en die strijden tegen een samenleving die minder christelijk wordt. Daarnaast is er een groep kerken en christenen die 'relevant' zijn, constateert Lyons. Ze willen geaccepteerd worden. Maar ondertussen verwatert hun boodschap zodanig dat er maar weinig appel van uitgaat om Jezus te volgen.

Maar Lyons heeft hoop dat er zich een derde groep vormt. Hij ziet een nieuwe generatie christenen opkomen die de samenleving niet mijdt maar zich ook niet oppervlakkig aanpast. Ze willen net als Jezus 'besmettelijk heilig zijn'. Hij noemt hen 'herstellers' omdat ze volgens hem zien hoe God de wereld heeft bedoeld en met Hem willen meewerken aan herstel."
Lees ook hier verder op CIP.nl en voor een verwant artikel

Persoonlijk deel ik niet de hele visie die gedeeld wordt in de artikelen want ik geloof niet dat wij Gods Koninkrijk hier op aarde kunnen 'bewerken'. Gods Koninkrijk komt denk ik pas op aarde als 'de Koning' ook op aarde komt. Wel kunnen wij anderen wijzen op het Koninkrijk dat kómt! Ook zijn wij als volgelingen van de Here Jezus niet de 'herstellers', de grote 'Hersteller' zelf zal het door ons heen moeten doen. Toch zitten er een heel aantal dingen in deze visie die mij wel aanspreken.

"Deze nieuwe generatie christenen voelt zich aangespoord om iets te doen, namelijk het creëren van een cultuur die een inspiratie kan zijn voor verandering. Ze creëren organisaties, diensten en goederen – kunst, films, muziek, campagnes, projecten, media, kerken en bedrijven – alles wat Christus tastbaar kan maken en de boodschap uitdraagt dat herstel mogelijk is."
"Herstellers proberen het beste voor iedereen te creëren, ongeacht ras, klasse of godsdienst. Christen zouden niet alleen moeten streven naar het beste voor hun eigen gemeenschap van gelovigen, hoewel ook dat belangrijk is. Ze zouden zich moeten concentreren op wat goed is voor alle mensen in Gods schepping, of ze onze waarden, nationaliteit en religie nu wel of niet delen."

Reacties

 1. Mooi dat je daar over schrijft! Bij ons zijn we aan het nadenken over hoe en wat om iedereen bij de kerk te betrekken. Domineesvrouw houdt zich erg bezig met vernieuwing en de nieuwe generatie christenen.Vindt het heel interressant, ben benieuwd hoe dit zich zal ontwikkelen.

  Groet,Marga

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het boek zelf heb ik nog niet gelezen Marga, hij staat op mijn lijstje! Ik ben erg benieuwd als ik zo de artikelen lees.

   Verwijderen
 2. Persoonlijk niet een boek wat mij aanspreekt. Volgens mij moeten wij ons blik richten omhoog naar God toe en niet hier beneden. We hebben een hemelse taak en geen aardse taak. Maar dat is natuurlijk zoals ik het zie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk ook dat het goed is om onze blik omhoog te houden maar wel met onze voeten op de aarde. We zijn hier toch ook met een speciale taak en opdracht en bediening?

   Verwijderen
 3. "Ze willen net als Jezus 'besmettelijk heilig zijn'." Dat spreekt me wel aan. Maar eigenlijk deel ik ook wel Miekes mening: we hebben allereerst een hémelse roeping. Als je de brieven van de apostelen doorleest, dan zijn dat geen 'wereldverbeteraars' in de zin dat ze allerlei sociaal-maatschappelijk-culturele dingen aanpakken, of mensen daartoe aanzetten. Ze wijzen op een eenvoudig leven 'in godsvrucht en heiligheid' - met de verwachting op de komst van de Here Jezus. Het verschil tussen rein en onrein, heilig en onheilig wordt steeds groter naarmate die dag nadert. Zoals je zegt: het Koninkrijk vestigt zich pas echt wereldwijd (al is het nu al in ons hart), als de Koning komt. Dat ons leven in godvrucht en heiligheid zichtbaar moet worden naar onze omgeving - ja, dat moet duidelijk zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. He, wat leuk om deze reacties te lezen. Ik zie het weer anders (leuk he, die diversiteit). Ik geloof namelijk dat wij wel degelijk een aardse roeping hebben. Als dat niet zo was zou God ons na onze wedergeboorte direct hebben opgenomen in de hemel. Het is onze taak om zout en licht op aarde te zijn, het is onze taak om anderen over de Here Jezus te vertellen, het is onze taak om zoveel mogelijk mensen het Koninkrijk binnen te laten gaan (de Farizeers verhinderden de mensen om dat te doen) en het is zeker ook onze taak om aan het Koninkrijk te bouwen (we hebben niet voor niets gereedschap gekregen). Jezus geeft duidelijk aan dat je niet kunt zeggen het Koninkrijk is daar of hier, want het is in ons en bij ons. Ik heb daar uitgebreid over geschreven op mijn blog een tijdje geleden.
  Je mag dus wel zeggen dat ik graag een hersteller wil zijn.
  De belofte dat ik straks naar de hemel mag is heel fijn en daar ben ik dankbaar voor, maar die betekent niets als ik er alleen heen ga...

  Mooie blog post weer Wendy, goed om over na te denken.
  Fijn weekend toegewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat mooi om ook jouw reactie weer te lezen Marja. Ik denk ook dat het zo is dat wij als christenen een taak hier op aarde hebben en niet direct bij Hem zijn geroepen bij onze bekering. We mogen wegwijzers zijn hier op aarde naar de Koning die komt!

   Verwijderen
  2. Hele mooie reactie van Marja. Ik had het zelf niet goed verwoord kunnen hebben, maar gelukkig hoeft dat dankzij haar reatie niet. Mooie blog.

   Verwijderen
 5. Arne Kleefman12/12/12 19:18

  Dag allen,

  Heb hem uit, wel een goed boek maar "beklijfd"iets minder dan ik had gehoopt..
  Mocht je willen lezen, stuur me een mailtje en ik stuur hem naar je op.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Heb je opmerkingen of aanvullingen? Laat gerust een reactie achter!
Je reactie wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.