Bidden voor eenheid


Een onderwerp dat mij al een hele tijd bezighoudt, is het zoeken naar en bidden voor eenheid tussen christenen onderling. Juist in deze tijd waarin er steeds meer gekeken wordt naar christenen en waar zij voor staan is het denk ik een heel verkeerd signaal dat er zijn zoveel verschillende kerken, gemeentes, en groepen zijn (ontstaan).  Jammer is het ook dat veel christenen nauwelijks buiten hun eigen 'kringetje' komen of kijken en denken dat hun kerk of gemeente de enige 'ware' is. Ze komen hun hele leven al in een bepaalde kerk en weten eigenlijk nauwelijks wat er zich afspeelt in andere christelijke gemeenschappen buiten hun kerkmuren. 'Zoals wij het doen is het goed en hoe anderen het doen moeten zij maar zien, als wij het maar goed hebben met elkaar', wordt er vaak gedacht. Interkerkelijke activiteiten en evangelisatie staan dan ook niet hoog op het programma.

Hier in ons dorp is een aantal jaren geleden een kerkscheuring geweest en het gevolg is nog steeds dat mensen elkaar niet aankijken en zelfs niet meer bij elkaar in de winkel komen. Met een grote boog lopen ze om elkaar heen....
Wanneer je hier goed over nadenkt, word je er verdrietig en teleurgesteld van. Hoe kan dit toch? Dat is toch niet hetgeen Jezus van ons vroeg toen Hij de woorden sprak die in Johannes 17 staan?
Eenheid is toch: gemeenschap hebben met elkaar, verbonden zijn mét elkaar ín die Ene, de Here Jezus Christus, elkaar als broeders en zusters opzoeken ? In de gebedsgroep die ik eenmaal in de maand heb met ouders uit allemaal verschillende kerken is die eenheid altijd zo voelbaar. Ik geniet er elke keer weer van. We komen uit verschillende kerken...maar toch zijn we één en bidden we voor hetzelfde, we hebben één doel dat we voor ogen houden. Ook als christelijke webloggers proberen we die eenheid met elkaar te zoeken. Samen kijken naar waar het werkelijk om gaat, elkaar helpen en bemoedigen en niet proberen niet te laten verleiden tot het inzoomen op details, ook al is er best wel eens een meningsverschil over een bepaald onderwerp. We mogen elkaar scherpen en best kritisch zijn als het om Gods Woord gaat maar laten we als christenen onderling zoeken naar wat ons bindt, niet naar wat ons scheidt.

Pas deed onze voorganger een mooie uitspraak: 'Er is niet een gereformeerde hemel of een hervormde hemel of een evangelische hemel'. Er staan geen pijlen in de hemel wie waar heen moet om bij zijn eigen 'clubje' uit te komen. Laten we elkaar opzoeken en bemoedigen en samen optrekken. Het is niet nodig om het altijd in alles 100% eens te zijn om toch één te kunnen zijn. In een huwelijk is dat ook niet altijd zo. Soms denk je verschillend over een bepaald onderwerp of over een manier van opvoeden. Toch ben je samen één en door wederzijds respect en overleg kom je er vaak samen uit en treed je als 'eenheid' naar buiten of naar je kinderen toe.


Vragen om over na te denken:
Ken jij dat verlangen naar eenheid of denk jij er wel eens na over na? Bid jij wel eens voor eenheid? Wat zou jij concreet kunnen doen om de eenheid tussen christenen te bevorderen? Zou meer eenheid in de politiek ( bv. ChristenUnie en SGP samen) een goede stap en een voorbeeld kunnen zijn voor ons?

Reacties

 1. Dit stukje spreekt mij enorm aan, ik weet er zo even niet verder op in te gaan, maar dank je wel voor het delen! Echt om goed over na te denken!
  Dineke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel. Ook hier een kerkscheuring. Dat vind ik heel moeilijk omdat er mensen zijn die ons heel slecht vinden omdat we bleven ...
  Een goede stap is toch aardig blijven doen tegen mensen die je nare gedachten over je koesteren. Dat is een hele kunst. Christelijke kunst misschien?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met je eens Jedidja. Jammer dat een kerkscheuring voor verwijdering zorgt. Voor de kerken/christenen onderling maar ook is het een slecht getuigenis naar buiten toe.

   Verwijderen
 3. "Wij kiezen voor eenheid." Een dag die kortgeleden is geweest, en waar ook zo'n diep verlangen is naar eenheid. Het maakt mij ook heel verdrietig, al die scheuringen in kerken, al die verscheidenheid, terwijl het maar om EEN gaat. Het is en blijft ook mijn gebed. Het begint denk ik wel eerst bij mijzelf, in ons gezin, in de familie.....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Er is 1 eenheid en dat is de gemeente van Christus! En naar mijn mening is een kerk ingesteld door de mens zelf en zal er dan ook altijd scheuringen blijven bestaan. Aangezien de kerk grotendeels bestaat uit eigen werken. Ik weet dat dit heel zwart wit is, en dat dit niet overal gewaardeerd word. Maar het is wat ik geloof. Het gaat niet om een kerk, maar wij zijn gemaakt om God te dienen en niks en niemand anders.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met je eens Mieke. Het gaat uiteindelijk om het dienen van God. Wat zou het geweldig zijn als we dit samen kunnen doen! In de hemel zal het eenmaal perfect zijn :)

   Verwijderen
 5. Ben het met Mieke eens. De kerk is maar de kerk...
  En politiek, ach daar moet je als Jezusvolger eigenlijk enkel voor bidden, verder ver bij vandaan blijven. Veel beter!
  Ware gemeenschap vinden we alleen bij het lege Kruis van Christus.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar er zijn toch ook christelijke politici Hans? Als de ChristenUnie en SGP mensen nu niets meer laten horen,wordt het wel héél stil vrees ik. Voor ze bidden maar ze ook praktisch steunen waar je kunt is denk ik ook belangrijk. Misschien nog maar eens over doorpraten met Anton :)

   Verwijderen
  2. Tja sinds een jaar ongeveer, ben ik christen-zijn en politiek heel anders gaan zien. Voor alle duidelijkheid: ik stem zelf wel. Nòg wel.. Maar je stem heeft onder de streep letterlijk geen enkele zin. En ja, er ook zijn christenen actief in de politiek. Maar ik geloof dat dit alleen op LOKAAL niveau iets positiefs teweeg kan brengen. Landelijk hebben de 2 christelijke partijen nauwelijks een vinger in de pap. Het christelijke tegengeluid is dan het enige.
   Daarom denk ik dat bidden veel zinvoller is dan stemmen. http://www.holdme-jesus.com/2012/09/politieke-praatjes.html ;)

   Verwijderen
 6. Eenheid vind je in Christus! En dan maakt het niet uit van welke kerk je ook bent. Zelf ga ik met mensen van allerlei kerken om. Je vindt de eenheid in Christus. En je gaat niet bewust de verschillen zoeken, je zoekt wat je bindt.Dat wil niet zeggen, dat je het wel eens over onderwerpen hebt, waarin je het niet met elkaar eens bent. Maar je hebt elkaar lief (naasteliefde)en je mag elkaar uit liefde laten zien, hoe het Woord het zegt, niet hoe ik het zie. Want dan moet ik mijn mond maar dicht houden, want daar komt niets dan ellende uit voort. Want dan willen we het beter weten dan die ander. En daar gaat het toch niet om? Aan de andere kant is het zo, willen we geleerd zijn vanuit Gods Woord, als die ander daar mee komt? Als we echt Hem liefhebben kan dat.Dan zijn we één lichaam.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk ook dat de eenheid in Christus te vinden is Nelly. Dat gaat over kerkmuren heen. Helaas ervaart niet iedere christen dit zo.

   Verwijderen
 7. Eenheid over kerkmuren heen... Interessant onderwerp, velen worstelen ermee. De vraag is altijd, hoe 'diep' gaat eenheid? Je kunt namelijk op diverse vlakken een soort eenheid ervaren, ook met ongelovigen. Want mijn ongelovige buurvrouw en ik kunnen qua kinderopvoeding best wat overeenkomstige ideeën hebben! Maar als ik over geloof begin, dan kan er verwijdering ontstaan. En zo kan het bij christenen onderling ook zijn. Je kunt het over 'van alles' eens zijn, zolang je maar niet over allerlei heikele punten begint... (en dan doel ik op basisbegrippen, niet op uiterlijkheden) Hoe diep gaat die eenheid dan?
  Inderdaad blijft het zoeken naar eenheid in Christus. En eenheid met diegenen die eenzelfde verlangen naar Christus hebben. Niet op grote schaal, maar eenvoudig met die mensen die eenzelfde verlangen hebben, in je eigen omgeving... En dan kan het heel goed zijn dat iemand uit een andere 'kring' komt, met wie je toch eenheid ervaart in het geloof. Maar is het dan eigenlijk niet super jammer dat je vervolgens op zondag allebei weer naar je 'eigen' kerk gaat?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Moeilijk onderwerp in de praktijk, makkelijk als je naar de bijbel kijkt, we zijn verbonden in Jezus Christus.
  Wij hebben al zes jaar een huisgroep op woensdagavond, daar zitten mensen in uit alle kerken in de omgeving, we leren veel van elkaar :)
  Ik geef toe dat ik weinig voor eenheid bid... want ik word wel eens een beetje moedeloos van al dat kerkje spelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Niets is zo bijbels al verdeeldheid onder christenen. In de tijd net nadat de Heer was opgevaren waren er al die riepen: Ik hoor bij Paulus, maar ik bij Petrus, riep een ander. We moeten er maar niet te lastig over doen. Zolang we aan Hem vastkleven, komt alles goed....

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Als er over eenheid wordt gesproken denk ik aan de woorden van onze Heiland Zelf waar het antwoord wordt gegeven in Joh 17.  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Heb je opmerkingen of aanvullingen? Laat gerust een reactie achter!
Je reactie wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.