16 september 2012

'Ik zal niet sterven maar leven'...

Een christen verloor zijn portemonnee en ergerde zich daar vanzelfsprekend aan. Hij bad er om dat hij hem weer terug mocht vinden, maar er gebeurde niet, de beurs bleef zoek. Misschien maakte hij stilletjes wel verwijten: 'Hoe kunt U dat nu toelaten? Waarom moet uitgerekend mij dit overkomen? Wat heb ik verkeerd gedaan? Waarom verhoort U mij niet?
Ongeveer in dezelfde tijd wilde een mens zijn leven wegwerpen. Hij was teleurgesteld in zichzelf en in zijn medemensen en zag geen zin meer in het leven. Hij had de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog doorstaan, was in Stalingrad geweest en daar zwaar gewond geraakt.
Jaren na de oorlog raakte hij aan de drank en ging zijn lichaam hem pijn doen. Nu wilde hij een einde aan zijn bestaan maken en als niet-zwemmer van een brug in het diepe water springen. Op de brug, een paar meter voor de plek waar hij wilde springen om een eind aan zijn leven te maken, zag hij een portemonnee liggen. Hij raapte hem op en onderzocht de inhoud ervan. Daarbij vond hij een kaartje met een spreuk erop, een vers uit de Psalmen:

'Ik zal niet sterven maar leven, en ik zal de werken van de Here vertellen'.

Het was het begin van een nieuw leven, dat in de loop van de jaren tot een grote zegen voor talloze andere mensen zou worden.
Wij weten niet waartoe ons leed dient, waarvoor de Heer het gebruikt en waarom sommige gebeden niet verhoord worden. Maar het resultaat is misschien wel iets veel groters dan wanneer de Heer ons gebed wel verhoord had.'
Norberth Lieth

11 opmerkingen:

 1. Mooi stukje maar voor mij te ver gezocht om al het vreselijke leed in de wereld te verklaren. Wij zijn nogal knap in zaken mooier maken dan ze zijn. Ik begrijp wel wat er gezegd wordt met dit stukje, maar het lijden is te complex om het te verklaren. Ik vraag mij ook af of we God wel kunnen aanroepen over alles wat wij fout doen en dan menen dat Hij er wel iets goeds van zal maken op de een of andere wijze. Deel wel de gedachte die in dit stukje zit dat er zaken zijn die zeer zeker ten goede worden gebruikt. Maar een stervend kind in moeders armen na de zoveelste chemokuur, ik kan er niets mee en vind het een beetje een dooddoener om te menen dat God er wel achter zal zitten met Zijn plan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het lijden is complex en wij weten niet waarom dingen soms gebeuren zoals ze gebeuren. Helemaal met je eens. Van heel veel dingen begrijpen wij als mensen niets en zien niet het doel of resultaat ervan en vragen ons af het überhaupt een doel heeft. Wij zien en ervaren naast alle mooie dingen heel vaak verschrikkelijke dingen en weten niet óf en op welke manier God dit gebruiken wil.
   Toch denk ik dat we soms te makkelijk voorbijgaan aan het feit dat God (bepaalde) dingen wél zo stuurt en leidt. We zien zelf niet altijd de resultaten hiervan (zoals in bovenstaand stukje) maar moeten er misschien ook meer op vertrouwen dat God wel weet wat Hij doet. Hij heeft alles in Zijn Hand. Wij kijken soms te veel tegen de onderkant van het borduurwerk aan (je kent vast dat gedicht van Corrie ten Boom. Ik heb het ook op dit weblog staan)en begrijpen er dan werkelijk niets van.

   Verwijderen
 2. Ben het deels wel met je eens hoor, maar ik denk dat wij vaak te menselijk kijken en in alles wat ons overkomt een stukje logica zouden willen zien.
  Neem nou Job. Die verloor alles omdat er tussen de duivel en God een soort afspraak was om Job te testen. Maar kunnen we op grond van dit bijbelse verhaal dus concluderen dat lijden dus altijd wel op de een of andere wijze ten goede zal keren? Ik denk het niet. Heb te veel mensen ten onder zien gaan zonder dat het ten goede keerde. HEEEEEEEEL soms zal het best wel ten goede keren als in je verhaal, maar geloof mij de meeste portemonees worden gevonden en het geld wordt er uitgenomen en de rest weggesmeten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is natuurlijk een vraag op zich: of er 'zinloos' lijden bestaat. En ja..als je je voorbeeld alleen vergelijkt met de portemonnee worden er veel weggegooid. Het probleem is alleen dat wij als mensen niet altijd zien wie de portemonnee wel ziet en welke levens erdoor veranderd worden. Ons zicht is soms té beperkt waaruit we te gauw concluderen dat er niets gebeurt en het allemaal geen nut heeft.

   Verwijderen
 3. Wij weten en Geloven uit De Schrift, dat ALLE dingen mede zullen werken ten goede,namelijk: die naar Zijn voornemen geroepen zijn. (Rom 8:25 )

  Ik heb hier een tegeltje voor mij staan met de tekst: God vervult niet al onze wensen, maar wel al Zijn Beloften.

  De Heer, weet wat wij van node hebben, om in Zijn Dienst te staan en anders zouden wij niet meer afhankelijk van de Heer hoeven te zijn in alles.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi voorbeeld Wendy, hoe God van negatieve dingen iets moois kan maken. Wij zijn ook wel eens een portemonnaie kwijtgeraakt, bleek gestolen te zijn. Maar die man kreeg wroeging, belde het nummer dat er in stond (van ons dus) en mijn man ging naar zijn huis. De dief ging huilen... hij bekeerde zich ter plekke van z'n slechte daden omdat God tot hem gesproken had en wij hadden de portemonaaie terug... dat dan wel ja :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi, wat Marion ook zegt, alle dingen werken mee ten goede......
  Ik heb gelukkig voorbeelden gezien, van mensen die echt enorm beproeft zijn, ( vrouw verloren, kinderen verloren, kind ongeneeslijk ziek enz..) die toch staande bleven en niet mopperden maar door Gods kracht dit dragen konden en tot zegen en hulp werden voor weer anderen. Als je werkelijk je hele leven in Zijn handen legt, dan krijg je kracht voor elke omstandigheid en dan krijg je ook meer te zien van Zijn grootheid en jouw beperkte kijk op dit korte aardse leven.
  Dineke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zo denk ik ook aan Job,waar de duivel tegen God zegt:"dat is geen kunst dat Job zo vroom is ,zo kan ik het ook.

  Wel, Job werd beproefd, tot het uiterste en we lezen: in dit alles zondigde Job niet. ( bleef Geloven= vertrouwen)

  Ik kende een zuster in de Heer, zij werd ernstig ziek, diverse chemokuren en kreeg er nog een paar jaartjes bij, desalniettemin was haar leven één al getuigenis voor de mensen om haar heen,zoals in het Ziekenhuis en de Hospice en inmiddels is zij bevorderd tot heerlijkeid, en leeft nu in de nabijheid van de Heer.....iets mooier is er toch niet? wij vergeten vaak met Geestelijke ogen te kijken.

  Ik denk ook dat de Heer Kracht naar kruis geeft....op hwet moment dat je het nodig hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Weet je wat het vaak is, mensen kijken ergens tegen aan en denken dan dat God wreed is of dat Hij dat niet wil. Ik zal een voorbeeld geven, ik blijf maar bij mezelf. Ik heb post-polio. Toen ik 4 jaar was ben ik ingeënt en heb het toch gekregen. Vanaf mijn middel naar beneden was ik verlamd. Toch heb ik wonder boven wonder weer leren lopen. Ze hebben spieren getraind, die niet een heel leven meegaan. Dus op mijn 40e ging het lopen achteruit met het gevolg dat ik nu alleen in huis zonder rolstoel functioneer. Buiten zit ik in mijn rolstoel. Verschillende reacties krijg je dan. Hoe kan God dat nu doen? En er zijn zelfs mensen,die het niet accepteren van God dat ik in een rolstoel zit, die willen persé bidden met me, dat ik toch mag genezen. Ik vind dat best, maar ik heb gezegd, als God dat nodig vindt dat ik weer kan lopen, zal Hij me dat geven. Als ik Hem hier in mijn stoeltje meer de eer kan geven dan is het ook goed, ik ben in ieder geval dankbaar dat ik 40 jaar heb kunnen lopen. Ik had ook na mijn 4e jaar in die rolstoel kunnen zitten, dan had ik misschien geen gezin gehad e.d. Ik ben zo rijk, wat zou ik nog meer wensen? Gezondheid? Natuurlijk graag, maar als de Heere het anders wil, dan is het ook goed. Dus een ander kijkt er vaak anders tegen aan, dan diegene die er in zit. Al moet ik zeggen dat er in ons leven ook andere dingen gebeurd zijn, die meer worstelingen en strijd gekost heeft om ook dat in Gods Handen te leggen. Ons leven bestaat niets anders dan uit strijd en al zouden wij niets begrijpen van wat Hij doet, dan nog Hij is ons toch geen verantwoording schuldig? Maar ik kan wel zeggen, dat Hij het doet om je naar Zich naar toe te trekken en Zijn liefde en genade te tonen. En als zou je op aarde dan niets geen goeds meemaken (in wereldse zin) dan mag je toch uitzien naar Hem, Die alle tranen in Zijn fles zal vergaren. En als je sterft, mag je voor eeuwig bij Hem zijn, wat een blijdschap mag er dan zijn! Dan weegt die kleine tijd hier op aarde met alle beproevingen daar niet tegen op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat moedig om dit hier te schrijven Nelly. Dank je wel voor je getuigenis.

   Verwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.