Getuigenis van prediker Richard Wurmbrand

Een bijzonder getuigenis:

De Roemeense prediker, Richard Wurmbrand, heeft veertien lange jaren, om zijn geloof onder het communisme, in de gevangenis moeten doorbrengen. Op zekere dag had men hem tot aan de borst in de beerput van de gevangenis laten zakken, waar hij ‘zijn zonden’ moest overdenken. Dit op zich was wel de grootste vernedering die men had kunnen uitdenken.

Toen hij echter in het donker omhoog keek, ontdekte hij boven zijn hoofd een menigte rioolpijpen, die daar bij elkaar kwamen. Iedereen die in hun cel de wc doortrok, stortte zijn ontlasting op zijn hoofd of spetterde om hem heen.

Wurmbrand wilde niet gek worden in zijn isoleercel en daarom was hij gewend om dagelijks een preek voor zichzelf te houden. Toen hij in deze beerput was gezet, merkte hij hoeveel rioolpijpen er boven zijn hoofd bij elkaar kwamen. Hij werd overweldigd door een hemelse vreugde, want hier had God hem gebracht bij een labyrint van ‘microfoons’ die via ‘gehoorbuizen’ naar iedere ‘kamer’ liepen. Hier was de kans van zijn leven. Nu had hij vrije toegang van de regering gekregen om tot iedereen te kunnen preken tot binnenin elke gevangeniscel.

Hij begon met luide stem lofliederen te zingen. Alle gevangenen hoorden hem zingen door de ‘luidsprekers’ van de toiletten. Daarna begon hij, staande in de ontlasting en stank, uit volle borst te preken. En zo bracht hij het evangelie van Jezus Christus tot alle ‘luisteraars’. Het gevolg was dat gevangenen tot bekering kwamen en hun zonden door het riool begonnen te belijden. Deze gebeurtenis was één van de hoogtepunten geworden in het gevangenisleven van Pastor Wurmbrand.

Reacties

 1. Wat 'n verhaal zeg! Diepe ellende en dan toch zo'n kracht om het evangelie door te geven. Prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De getuigenis is heel bijzonder. Maar even serieus: wat kunnen mensen elkaar toch dingen aan doen. Hoe kom je erbij om iemand zo te vernederen? Echt niet normaal. Desondanks een hele mooie getuigenis.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb ook een paar van zijn boeken en ze bijzonder goed bevonden. Aanraders om te lezen en voor een grijpstuiver vaak ik de kringloopwinkels te vinden....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtig zeg! Geweldig om te lezen, wat kan die man van een ellendige plek een plaats van het evangelie maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ontroerend om te lezen.
  Ik dacht bij mezelf: heb ik reden om ook maar over iets te klagen??? Gebruik alle kleine gelegenheden om een getuige te zijn, want de dagen glippen door je vingers als je niet alert bent! Wurmbrand kreeg een bijzondere gelegenheid (en zou ik die gezien hebben als een zegen van God, en net zo als hij gereageerd hebben, dat is nog maar de vraag) maar in onze welvaartsstaat is de kans groot dat we Gods weg met ons niet zien.
  Waakzaamheid is belangrijk! Een zoon die iets vraagt op een moment dat je niet zo uitkomt, een wasmachine die het niet meer doet terwijl je van vakantie terugkomt, een uitslag bij een arts die heel wat betekent voor de toekomst en je gezondheid, maar ook de buurjongen die weer eens teveel lawaai maakt met zijn harde muziek.
  Daar moeten wij het mee doen!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Heb je opmerkingen of aanvullingen? Laat gerust een reactie achter!
Je reactie wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.