4 juli 2012

God dienen in plaats van mensen


"We willen zo vaak andere mensen behagen omdat we aardig gevonden willen worden. Maar wie zich op God richt, zal meer voor mensen kunnen betekenen dan wie zich op mensen richt. Dat principe bevrijdt ons van innerlijke afgoden," zei Oscar Lohuis onlangs tijdens een preek in Evangelische Gemeente De Pijler in Lelystad. "Tegen God zeggen dat we alles voor Hem doen in plaats van voor mensen, werkt bevrijdend."

"De apostel Paulus zegt: 'En alles wat u doet, doe dat van harte, als voor de Heere en niet voor mensen' (Kol. 3:23, red.)," vervolgt de voorganger. "Dat principe bevrijdt ons van innerlijke afgoden. Ook het willen hebben van een zo relaxed mogelijk leven kan een afgod zijn. Dan ben je gebonden aan jezelf. Wanneer we Christus gaan dienen, ondervinden we bevrijding. Daarom is het belangrijk dat we ons best doen voor Hem en niet langer bang zijn voor wat mensen over ons denken. U zult zien dat het uw leven zal veranderen."

Slavernij
Lohuis baseerde zijn preek op Kolossenzen 3:22-4:1. Hij verwees naar de slavernij aan de hand van Kolossenzen 4:1, 'Heren, behandel uw slaven rechtvaardig en op gelijke wijze. U weet immers dat ook u een Heere hebt in de hemelen.' "Paulus richtte de aandacht van slaven en hun meesters op Christus als Heer van hun leven. Dat moest leiden tot onderlinge gezonde verhoudingen. In een tijd waarin slaven niet als personen werden beschouwd, was dat ongekend. Verschillen in rangen en standen van de samenleving vallen weg, wanneer we als kinderen van God bij elkaar komen."

"Ook wij kunnen een slaaf zijn van bijvoorbeeld verkeerde motieven, mensen om ons heen of onszelf. Succesvol zijn is een grote afgod in onze samenleving. Dat brengt faalangst en een ongezonde competitiedrang met zich mee."

Lohuis ging op 18-jarige leeftijd naar een Bijbelschool. Bijna iedere dag werd van mij gevraagd om de keuken schoon te maken. Op een moment dat de keuken een grote beurt nodig had, kwam de vrouw van de directeur binnen. Zij zei: 'Jongens, doe dit als voor de Heere!' En dat is het principe. Niet alleen de kerkdienst is aanbidding, maar ook de gesprekken na de dienst en al onze verdere inspanningen. We dienen de Heer niet alleen als we met een zendingsorganisatie op pad gaan, maar altijd en overal."
Bron: cip

12 opmerkingen:

 1. Best moeilijk om te stoppen met mensen te willen behagen. Maar ik heb vanmiddag de keukenvloer gedweild met dit in mijn achterhoofd en dat hielp me wel om het gemotiveerd te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het gaat soms om de kleine dingen maar moeilijk is het wel!

   Verwijderen
 2. Kan alleen maar AMEN zeggen.

  Dineke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Alles voor Hem doen, ook de schijnbaar onbelangrijke dingen... thuis beginnen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zeer bemoedigend en zeg daar amen op.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dank je wel Wendy voor deze website. Dan sta ik niet helemaal alleen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Soms bij tegenslagen en moeite op je werk, dat je het wilt opgeven en denkt: waar doe ik het allemaal voor? helpt het om dit te bedenken, om alles als voor de Here te doen.
  En ja, dat mensen behagen herken ik maar al te goed, want je wilt graag dienen en anderen helpen, maar wat nu, als je tegen grenzen aanloopt? en je dan de kans loopt dat er misbruik van je gemaakt wordt? en er zelf bijna aan onderdoor gaat of mensen over je heen lopen? Moet je dan als christen zijn dit verdragen? wie weet hier een antwoord op? Graag jullie reactie.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dag Wendy,

  Hoe waar, maar soms ook lastig. Heb zojuist de hele preek geluisterd. Te vinden op goednieuws.info. Erg inspirerend.
  Aanbidding beperkt zich niet alleen tot stille tijd en de kerk, maar we mogen Hem aanbidden in alles wat we doen. Dit komt ook naar voren in deze preek.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bovenstaand bericht gepost door Eline Prins.
  Met de Ipad is het vaak lastig berichten posten. Vandaar nu deze aanvulling.
  Bedankt voor je inspirerende berichten.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Alles wat je doet, als voor de Here...dit geeft vreugde.
  Geen moeten meer! Ik ben geliefd!

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.