Een plaats van genezing

Onlangs ben ik begonnen in het boek 'Een plaats van genezing' van Joni Eareckson. De subtitel van het boek is 'worstelen met het mysterie van lijden, pijn en Gods almacht'.
Wanneer je begint met lezen in dit boek, duurt het niet lang voor je geboeid wordt door de manier van schrijven. Joni heeft inmiddels leren leven met het feit dat God haar lichamelijke handicap niet genezen heeft. Toch heeft er een proces van genezing in haar plaatsgevonden 'in haar rolstoel', zoals ze het zelf beschrijft.
In het boek stonden een aantal passages die me raakten en die ik graag wil delen:

"Gods 'nee' heeft mijn leven gereinigd van zonden, mijn toewijding aan Hem versterkt en mij gedwongen om afhankelijk te zijn van genade. Het heeft me verbondenheid met andere gelovigen opgeleverd, me onderscheidingsvermogen gegeven en me gevoelig gemaakt.
Het heeft me geleerd mijn gedachten krijgsgevangen te maken en mijn tijd op een verstandige manier te gebruiken... en mijn wereld eindeloos veel groter gemaakt dan ik me zelfs maar had kunnen voorstellen als ik toen in 1967 dat ongeluk niet had gehad. Mijn pijn heeft mijn hoop sterker gemaakt, me dichter mij Jezus gebracht, me geholpen om meer naar de waarheid te verlangen. Het lijden heeft geleid tot berouw over mijn zonden en me ertoe aangezet om God te danken, ook als ik het moeilijk had.  Mijn geloof is er sterker door geworden en mijn karakter is gelouterd. In deze rolstoel zitten heeft er uiteindelijk toe geleid dat ik Hem beter heb leren kennen en dat ik elke dag zijn vreugde ervaar."

"Misschien ben jij, net als ik, er weleens bang voor geweest dat de zorgen, de problemen en de beproevingen van het leven jou op een gegeven moment zouden uitputten, dat je vreugde zou verdwijnen en je hoop op zou drogen; dat je niet langer in staat zou zijn om het licht van Jezus te verspreiden. In werkelijkheid gebeurt vaak juist het tegenovergestelde.
Het zijn niet de pijn, het verdriet of de (geestelijke) blauwe plekken die ons beroven van de schoonheid van Christus in ons leven. Het zijn juist dingen als onverschilligheid, ongepaste trots, aardse beslommeringen of te veel voorspoed die een smerige laag over onze ziel vormen."

“Ik neem me ook vandaag weer voor om het volledig van Hem te verwachten. Dat is de reden waarom ik mijn dag naar alle oprechtheid met deze woorden kan beginnen: ‘Heerlijk – weer een dag om Jezus te dienen!’
Wist je dat het hebben van deze houding een opdracht is? In Psalm 100 staat: ‘Dien de Heer met vreugde.’ Met andere woorden: dat is niet slechts een optie. God met vreugde dienen is niet een goedbedoeld advies, alsof God zegt: ‘O ja, voor Ik het vergeet, zou je vandaag misschien af en toe even willen glimlachen terwijl je Mij dient? Dat zou Ik heel fijn vinden. Het zou geweldig zijn als je je houding een beetje kon aanpassen.’
Nee, dat wij de Heer met vreugde dienen is niet iets wat Hij prettig zou vinden (als we er toevallig aan denken of in een vrolijke bui zijn); het is een gebod.
Wie je ook bent en wat je omstandigheden op dit moment ook zijn, God geeft je de opdracht om Hem op een vreugdevolle manier te dienen. En die opdracht geldt voor iedereen, of je nu vanaf je nek verlamd bent en in een rolstoel zit, of dat je een ouder bent die zijn kinderen naar school brengt. Of je nu student bent, op weg naar college, of in een verpleegtehuis woont, of je voorbereidt op het leiden van een Bijbelstudie. Deze opdracht geldt voor mensen die voltijds voor een christelijke organisatie werken, voor huisvrouwen, voor mensen met een baantje als afwasser of parkeerwacht. Als zoon of dochter van God maakt het niet uit welke taak Hij je gegeven heeft – je dient Hem ermee. En Hij zegt dat je alles wat je doet van harte moet doen ( een mooie omschrijving, vind ik, want dat betekent dat je het met vreugde doet), als voor Hem. Dien de Heer met vreugde, met blijdschap. Dat is geen optie.”

Reacties

  1. Ik vind het een heel mooi boekje. Joni heeft me veel dingen laten zien, die voor mij een Zegen werden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heerlijk boek!
    Een geestelijk Gezond tegengeluid voor de valstrik van het genezingsevangelie...
    Jesaja 53 is als het over ziekte gaat, Geestelijk bedoeld, en niet letterlijk. En Joni heeft dat ervaren en mogen leren. Door de geest van onderscheid die God geeft aan eenieder die Jezus volgen wil. In voor- en tegenspoed. In gezondheid én in ziekte..
    "Mijn pijn heeft mijn hoop sterker gemaakt, me dichter mij Jezus gebracht, me geholpen om meer naar de waarheid te verlangen." Amèn!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo te lezen ben je enthousiast over het boek Hans. Ik kom er ook zoveel mooie dingen in tegen, ik zal er binnenkort vast nog iets over delen.

      Verwijderen
    2. Absoluut Wendy. Het is een prachtig onderwerp! Ook omdat het op een pure eerlijke manier geschreven is. En dat bemoedigd de mens!

      Verwijderen
  3. Lijkt me een heel mooi boek.
    Acceptatie van onze omstandigheden is denk ik wel de grootste genezing die er bestaat.
    Leuk om weer reacties van jou te krijgen op mijn blog!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Joni accepteert het maar gaat nog een stap verder. Ze is er zelfs dankbaar voor. Ik vind het bewonderenswaardig. Ze is voor velen een voorbeeld denk ik, voor mij althans wel!

      Verwijderen
  4. Mooi en indrukwekkend! Doet me denken aan de blinde man waarvan men aan Jezus vroeg of hij blind was geboren vanwege zijn zonden - of die van zijn ouders. "Nee", zegt Jezus, "Maar Gods werk moet door hem zichtbaar worden!" Jezus genas deze zieke, maar velen worden niet genezen. Toch kan Gods werk door hen zichtbaar worden! Zoals blijkt het stukje hierboven...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Oh een nieuw boek van Joni. Heb haar anderen met veel interesse mogen lezen en moet zeggen dat er veel goeds in haar kijk op het leven zit, in die 99.9 % van de gevallen dat er geen lichamelijke genezing komt. Ik heb er veel meer mee op dan het geklets dat God altijd genezen zal als het om lichamelijke klachten gaat. Met die praat kan ik echt geheel niets en het maakt meer stuk dan dat het mensen tot Christus brengt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je voor je reactie Peter. God kán genezen maar in de meeste gevallen kiest Hij ervoor om het niet te doen. Hoe moet je dan omgaan met lijden en pijn? Dit boek is erg bemoedigend en vanuit haar hart en vanuit haar eigen ervaring geschreven.
      Een aanrader!

      Verwijderen
  6. Over lichamelijk lijden kun je inderdaad pas schrijven als je het meemaakt. Ik denk dat zij met name mensen bereikt die iets vergelijkends meemaken en daar steun uit ontvangen. Zo gaat het toch altijd? Zelf heb ik er niet zoveel mee, geef ik eerlijk toe.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat denk ik ook Marja. Zij schrijft uit eigen ervaring en dat is erg bemoedigend voor mensen die dat ook meegemaakt hebben. Zelf heb ik er ook geen ervaring mee maar vind het toch ontzettend verhelderend hoe Joni de dingen beschrijft.

      Verwijderen
  7. Een geweldig getuigenis en ik denk dat het zo werkt in tijden van pijn en nood om dichter naar Hem toe te groeien. Zelf heb ik dat ook wel mogen ervaren in mijn leven. Lang niet naar de mate van Joni, maar wel degelijk in een vorm van pijn van lichamelijk en Geestelijk lijden.

    In onze zwakheid wordt Zijn kracht volbracht.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb het boek nog niet gelezen, maar ik heb wel bewondering voor haar getuigenis. Hoe ze door alles heen blijft zien op Jezus.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Prachtig stukje tekst! En zo waardevol als men tot zulke gedachten kan komen. Het is het tegenovergestelde van bitterheid. Ik ben het boek 'als God je gebed niet verhoort' aan het lezen. ook dat is een prachtig boek wat een hele andere kijk geeft op gebed en bijvoorbeeld God om genezing vragen van ziekte of herstel na een (ernstig) ongeluk. Ik geniet van dat soort eerlijke boeken, daar kan ik wat mee!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is ook zo'n bemoedigend boek, Tineke! Ik hou van deze eerlijke boeken! (En 'k moet niets hebben van het welvaartsevangelie..)

      Verwijderen
  10. Dank je wel nog voor dat stukje wat je met ons wilde delen Wendy. Ik denk dat ik dat boekje ook ga kopen. Ik heb er al een paar van Joni gelezen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.