'De vrouw des huizes' (1)

In het boek 'De vrouw des huizes' van Els Kloek staat veel interessante informatie over de 'ontwikkeling' van de huisvrouw. Niet alle passages zijn even interessant om te lezen (sommige kun je beter overslaan) maar over het algemeen is het voor alle managers van het gezin leerzaam om eens te ontdekken waar het beroep 'huisvrouw' vandaan komt. Alleen al de afbeeldingen in het boek zijn zeer de moeite waard.
Er zijn vele stukken die ik zou willen citeren maar dit gedeelte wil ik graag met jullie delen. Gewoon omdat het leuk is om te lezen:

'De gemiddelde huisvrouw van Nederland in 1964 was 1,66 lang, woog 66 kilo en werkte 60 uur per week. De meeste tijd besteedde zij aan haar onderhoud van kleren, inclusief de was (120 minuten per dag). Daarna kwam het schoonmaken van het huis (105 minuten), dan het voorbereiden van maaltijden (100 minuten), dan het gezin (80 minuten), dan de afwas (50 minuten), de boodschappen, al dan niet aan huis bezorgd (35 minuten) en ten slotte extra werkzaamheden in familiebedrijf of buitenshuis (25 minuten). Meer dan vier uur per dag bracht ze in de keuken door. In haar vrije tijd keek de huisvrouw tv (65 minuten), dronk ze koffie (55 minuten), las ze een boek (50 minuten), en legde ze visites af (40 minuten) of ontving ze visite ( 30 minuten). Verstelwerk, breien en naaien waren nog vaste onderdelen van het huishoudelijk werk. In de week  voorafgaand aan het bezoek van de enquêtrice had 43 procent van de ondervraagden sokken gestopt en/of iets gebreid, 37 procent had verstelwerk en/of naaiwerk gedaan.

De lievelingsmaaltijd van  de Nederlandse huisvrouw bestond uit drie gangen: tomaten,- kippen- of groentesoep - kip, biefstuk of karbonade, aardappels met appelmoes, doperwten of boontjes - pudding of vla toe.
In ruim de helft van de huishoudens (54 procent) at men tussen de middag warm, en - opmerkelijk - in dat geval was ook de man vrijwel altijd thuis (80 procent). In de weekends werd zelfs in 70 procent van de huishoudens tussen de middag warm gegeten. Kennelijk was deze gewoonte in 1964 dus nog springlevend. Ook het gezamenlijk eten was nog gangbaar. Alleen voor het ontbijt lukte dat niet echt, maar toch nog altijd 58 procent van de ondervraagden had met het hele gezin tegelijk aan de ontbijttafel gezeten.'

Het rapport besteedt natuurlijk ook aandacht aan het gebruik van apparaten in huis. Hierover een volgende keer meer....

Lees hier verder voor deel 2, en hier voor deel 3.

Reacties

  1. Ik heb ook heel lang tussen de middag warm gegeten. Tot de kinderen naar het v.o. gingen. Het is eigenlijk heel gezond. En in vakantietijd en de weekwisselingen doen we het zo mogelijk nog steeds.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij aten bij mijn ouders ook tussen de middag warm in alle jaren 70, en mijn vader kwam ook altijd tussen de middag thuis warm eten, pas toen wij naar de middelbare school gingen, ging mijn moeder 's avonds warm eten, mar ze had daar altijd veel moeite mee, ze kon daar niet aan wennen...
    Wij hier als gezin, eten soms zondags of op feestdagen, weleens warm tussen de middag, maar vaak ook gewoon 's avonds.
    Wij aten in die jaren ook altijd met het hele gezin (op m'n vader na, met het doordeweeks ontbijt, want die was altijd al vroeg weg), maar de rest van de 3 maaltijden per dag altijd met z'n allen aan tafel.

    Hier is dat eigenlijk zoveel mogelijk het ontbijt en avondeten samen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vroeger aten we altijd op zondag warm tussen de middag. Soms zaten we om 3 uur nóg aan tafel. Als kind vond ik dat wel een lange zit, later gewoon gezellig om zo lang met elkaar te eten en praten...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wij aten nooit warm tussen de middag, hoewel mijn vader altijd thuis kwam eten.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Grappig om te zien dat de reacties gaan over het warm eten.
    Wat vinden jullie van de andere punten? Herkenbaar?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.