5 maart 2012

Wat zegt de Bijbel over het christelijke moederschap?


Vorig jaar vond ik op een site een bemoedigend stukje. Er wordt wel eens gesuggereerd dat je het moederschap er 'even bij doet'. Onderstaande uitleg zet je nog eens aan het denken hierover en maakt je bewust van de verantwoordelijkheid die je gekregen hebt.

"Wat zegt de Bijbel over het Christelijke moederschap?"

"Het moederschap is een belangrijke rol die de Heer aan veel vrouwen heeft gegeven. In Titus 2:3-5 wordt moeders verteld dat ze van hun kinderen moeten houden: “Ze moeten goede raad weten te geven, en de jonge vrouwen voorhouden dat ze hun man en kinderen moeten liefhebben, dat ze ingetogen, kuis, zorgzaam in het huishouden en vriendelijk moeten zijn, en dat ze het gezag van hun man moeten erkennen. Dan wordt het woord van God in ere gehouden”. In Jesaja 49:15a zegt de Bijbel: “Maar kan een vrouw haar zuigeling vergeten of harteloos zijn tegen het kind dat zij droeg?” Wanneer begint het moederschap?
Kinderen zijn een geschenk van de Heer (Psalm 127:3-5).
In Titus 2:4 wordt het Griekse woord “phileoteknos” gebruikt. Dit woord representeert een bijzonder soort van “moederliefde”. Het idee dat door dit woord wordt uitgedrukt is “de voorkeur geven” aan onze kinderen, voor hen “zorgen”, hen “opvoeden”, hen “liefdevol omarmen”, “in hun behoeften voorzien”, en met elk van hen “op tedere wijze bevriend raken” omdat zij uniek door Gods hand zijn geschapen. De Schrift gebiedt ons om “moederliefde” als onze verantwoordelijkheid te zien. Zowel vaders als moeders wordt in het Woord geboden om verschillende dingen te doen:

Beschikbaarheid –  (Deuteronomium 6:6-7)

Betrokkenheid –  (Efeziërs 6:4)

Onderwijs –  (Psalm 78:5-6, Deuteronomium 4:10, Efeziërs 6:4)

Opleiding –  (Spreuken 22:6)

Discipline –  (Efeziërs 6:4, Hebreeën 12:5-11, Spreuken 13:24, 19:18, 22:15, 23:13-14, 29:15-17)

Opvoeding –  (Titus 2:4, 2 Timoteüs 1:7, Efeziërs 4:29-32, 5:1-2, Galaten 5:22, 1 Petrus 3:8-9)

Een toonbeeld met integriteit zijn –  (Deuteronomium 4:9, 15, 23; Spreuken 10:9, 11:3; Psalm 37:18, 37).

De Bijbel gebiedt nergens dat elke vrouw een moeder zou moeten zijn. Maar de Bijbel zegt wel dat vrouwen die door de Heer met het moederschap gezegend zijn deze verantwoordelijkheid serieus moeten nemen. Moeders hebben een unieke, belangrijke en cruciale rol in de levens van hun kinderen. Het moederschap is noch een huishoudelijk karwei noch een onplezierige taak. Net zoals een moeder een kind tijdens de zwangerschap draagt, en net zoals een moeder in de baby-tijd voor haar kind zorgt en het kind voedt – zo spelen moeders ook een voortdurende rol in de levens van hun kinderen, tieners, jonge volwassenen en zelfs volgroeide kinderen. Hoewel de rol van het moederschap moet blijven veranderen en zich moet ontwikkelen, moet er aan de liefde, zorg, ondersteuning en bemoediging van een moeder nooit een einde komen."

2 opmerkingen:

 1. Wat een goed stukje Wendy. Ik ben daar de laatste tijd steeds bewuster mee bezig, om een moeder te zijn zoals God het bedoeld heeft.
  Ook de tekst uit spreuken waarin staat: "Met wijsheid opent zij haar mond, vriendelijke onderwijzing ligt op haar tong",is een tekst waar ik bewust aan wil werken, vooral met opgroeiende pubers in huis. Het is zo'n enorme leerschool het moeder zijn, het maakt je klein en arm en je beseft dat je Gods hulp en wijsheid nodig hebt. Het houdt mij in elk geval op de knieën. Ook de jongere kinderen hebben zo weer hun specifieke aandacht nodig, je blijft je ontwikkelen. Het is een grote verantwoordelijkheid die ik heb gekregen om mijn kinderen op te kunnen voeden tot prachtige unieke kinderen van God. Dat ik ze onvoorwaardelijk lief kan hebben, kan steunen en bemoedigen. Ik moet ook vaak aan het voorbeeld van Mozes denken,hij groeide een korte poos op bij z'n eigen moeder,(het voeden duurde toen wel tot een jaar of vier/zes?) maar in die korte tijd, had hij al heel veel geleerd over z'n afkomst. Je kunt je kinderen al vroeg "onderwijzen" en dat is ook een verantwoordelijkheid. Ik ga stoppen met m'n bijdrage, de kinderen hebben vakantie en vragen nu hun aandacht : )

  Dineke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor je bijdrage Dineke. Waardevol! Geniet van de vakantie met de kids.

   Verwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.