27 februari 2012

Voor wie is de boodschap?

Misschien heb jij dat ook wel eens, dat je in de kerk zit, een preek hoort en denkt: 'Dit is precies voor mijn man, mijn kind of mijn vriend(in) bedoelt'. Je zit als het ware voor een ander te luisteren en denkt precies te weten wat die ander nodig heeft en hoopt dat 'die ander' er door geraakt wordt en er door aan het denken gezet wordt.
Toen ik gisteren Spreuken 26 las, trof mij vers 9. Hier staat:


'Gelijk een doorn dringt in de hand van een dronkaard,
zo is een spreuk in de mond van dwazen.'

Zodra wij het steken van een doorn in onze vinger voelen, verwijderen we die zo snel mogelijk voordat hij ons beschadigt. Een dronkaard voelt de doorn niet en zo zal die doorn steeds dieper in de vinger komen te zitten. Op dezelfde manier voelt een dwaas de angel van een spreuk niet, omdat hij niet ziet waar die zijn leven raakt. In plaats van de bedoeling ter harte te nemen zal een dwaas het vaak toepassen op zijn kerk, zijn werkgever, zijn echtgenote of wie dan ook.

Toen ik dit zo las, ging er bij mij een lichtje branden en kwam ik erachter dat ik mij hier zeer regelmatig schuldig aan maak en als een 'dwaas' denk. Ook ik luister regelmatig voor een ander en hoop dat die ander aangesproken wordt door de preek en er wat van leert. Mijn gedachten gaan soms van de ene naar de andere persoon.
Ik ben dankbaar dat ik hierbij bepaald ben door dit hoofdstuk en dat ik er weer eens bij stilgezet ben dat ik de volgende keer niet alleen maar denk dat 'die-en-die' daar nu echt eens even aandacht aan moet besteden, maar dat ik ook moet nadenken of er misschien ook een boodschap voor mij in zit! 
Een mooie spreuk uit dit leerzame Bijbelboek.


5 opmerkingen:

 1. Dank je voor deze goede en nuttige vermaning. Iemand zei eens bij ons op de samenkomst: "Hoe komt het eigenlijk dat het Woord mij persoonlijk niet zo aanspreekt? Ik zit veel te hoog met mijn gedachten!" Als ik niet geraakt wordt door Gods Woord, of lees of luister met 'een ander in gedachten' - dan denk ik dus eigenlijk te goed over 'mijzelf' (ik heb 't zelf immers niet zo nodig?) - en dat is hoogmoed! Ik wil altijd een nederig, ontvankelijk hart hebben voor het evangelie!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat je helemaal gelijk hebt Annemieke!

   Verwijderen
 2. Ja zo herkenbaar. Vaak wil ik er niet aan, maar veelal zit er ook een boodschap voor mij in!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je hebt helemaal gelijk! Fijn dat je dit deelt! Het zet mij ook weer aan het denken!

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.