23 februari 2012

Doe geen moeite rijk te worden...


Vaak heb ik het gehoord en gelezen maar vanmorgen sprong het er voor mij uit in Spreuken 23:

'Tob u niet af voor rijkdom,
zie van uw voornemen af;
richt gij uw oog erop, hij is er niet meer;
want plotseling maakte hij zich vleugels,
als een arend vliegt hij ten hemel'.

Of zoals er in Het Boek/ Het Leven staat:

'Doe geen moeite rijk te worden; u kunt uw gaven beter voor iets anders gebruiken. 
Staar u niet blind op rijkdom, die in feite niets voorstelt. 
Rijkdom is ook maar vergankelijk. 
Zoals een vogel opvliegt, kan het weer verdwijnen.'

Wat zou de wereld er anders uitzien als we allemaal op deze manier zouden leven zoals in bovenstaande verzen staat. Stel je voor dat het achtuurjournaal vanavond hiermee zou beginnen. Of dat dat vandaag het voorpagina nieuws op álle kranten zou zijn. 
Ik weet het, het is een illusie. Het lijkt wel of iedereen om je heen alleen maar bezig is met zoveel mogelijk geld verdienen, geld tellen en (meestal voor zichzelf) weer uitgeven. Er zijn mensen die miljoenen hebben gewonnen en daarna alles weer hebben verloren. Het geld is als het ware 'verdampt' voor ze er erg in hadden.
Maar ook mensen die geen miljoenen verdienen en wat eenvoudiger leven, zijn vaak bezig met hun aardse bezittingen en het verzamelen van allerlei aardse schatten. Soms is het, in sommige opzichten ook voor mij persoonlijk, een strijd om hier goed mee om te gaan. Hoe gauw gaan je gedachten niet naar geld en bezit?

Nu bedoel ik niet te zeggen dat je niet mag genieten van wat God je geschonken heeft. Wij hebben onlangs zelf een groter huis kunnen kopen en zijn daar erg dankbaar voor. Anderen hebben misschien iets anders gekocht of hebben voor iets gespaard en genieten hiervan. Ook dat is Bijbels denk ik om dankbaar te zijn voor de zegeningen die je van God ontvangt.
Toch denk ik dat Gods Woord in bovenstaande verzen heel helder is en iets anders bedoelt: 'Doe géén moeite rijk te worden, u kunt uw gaven beter voor iets anders gebruiken'. Geld dat gebruikt wordt als doel op zich lokt ons snel in de val en kan ons van God afhouden. We worden opgeroepen tot wijs geldgebruik. Geld verdienen moet geen doel op zich zijn. We zouden veel meer moeten kijken naar hoe wij ons geld kunnen gebruiken voor Gods doelen, niet hoeveel wij voor onszelf kunnen verzamelen. Dan, zo staat er ook zo mooi in Lukas 12: 33-34, verzamel je blijvende schatten in de hemel.

Ik las nog dit erover:
'Je kunt geen scheiding maken tussen wat je doet en wat je gelooft. Je laat zien wat je echt prioriteiten zijn door wat je koestert. Als je prioriteiten beoordeeld zouden worden naar de mate waarop en waaraan je je tijd, geld en energie besteedt, wat zou dan de uitslag zijn? Moet je misschien verandering brengen in de manier waarop je je middelen gebruikt zodat de waarden van het Koninkrijk beter zichtbaar zullen zijn?'

Ik heb vandaag genoeg om over na te denken....


2 opmerkingen:

  1. Genoeg om o ver na te denken, dat mag je wel zeggen ja. Ik heb er ook nog wel eens strijd mee, wij zijn helemaal niet materialistisch, maar toch ben ik wel eens met geld bezig, dat is dan meer de zorg over hoe we alles kunnen betalen. Moeite doen om rijk te worden... nee, dat neit. Maar rijk worden zonder moeite kan ook niet volkgens de Bijbel, er moet wel worden gewerkt :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat laatste ben ik helemaal met je eens. Toch vind ik die grens wel eens moeilijk want wat heb je nu echt nodig en wat niet? Je kunt dit natuurlijk niet voor een ander bepalen maar het heeft mij wel aan het denken gezet.

      Verwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.