14 februari 2012

ChristenUnie wil meer doen tegen overgewicht


Uit de enquête onder ongeveer 2000 Nederlanders blijkt dat 56 procent van de vrouwen tegenover 43 procent van de mannen zichzelf te zwaar vindt.
Terwijl onlangs bekend werd dat 6 op de 10 Nederlandse mannen tussen de 30 en 70 jaar te dik zijn, tegenover 'slechts' 44 procent van de vrouwen.

Op scholen wordt er sinds een aantal jaren steeds meer aandacht aan gezonde voeding besteed, in de reclames op t.v. wordt er meer rekening gehouden dat reclames over snoep niet al te aantrekkelijk worden voor kinderen en ook las ik pas dat werkgevers er over denken om misschien werknemers 'verplicht' naar de sportschool laten gaan omdat ze vanwege hun overgewicht niet meer in staat zijn hun werk goed uit te voeren.
Dat is nogal niet wat. Blijkbaar is overgewicht een steeds groter wordend probleem in Nederland. Zorgelijk.

Gisteren viel mij oog op dit bericht:

De ChristenUnie vindt dat het kabinet veel meer moet doen om overgewicht tegen te gaan, nu is gebleken dat meer dan de helft van de Nederlanders te zwaar is. Kamerlid Esmé Wiegman: "De oplossingen van het kabinet om overgewicht tegen te gaan, zijn veel te beperkt. We kunnen niet meer de andere kant op kijken."

Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu blijkt dat 60 procent van de mannen en 44 procent van de vrouwen te zwaar is. Volgens Wiegman is dit een groot probleem. "Mensen met overgewicht hebben bijvoorbeeld meer risico op het krijgen van hart- en vaatziekten en hebben meer kans op het krijgen van diabetes," zegt het Kamerlid. "Als bedrijven, scholen en de overheid samenwerken, kunnen er afspraken gemaakt worden om gezonde voeding te stimuleren, want er is nog een wereld te winnen als het gaat om het verlagen van bijvoorbeeld zout in bewerkte producten."

Begin maart zal de Tweede Kamer discussiëren over overgewicht. De ChristenUnie zal dan ervoor pleiten om preventieprogramma’s in het basispakket op te nemen. Minister Schippers van Volksgezondheid heeft 70 miljoen extra uitgetrokken om sportprojecten in de buurt te stimuleren, maar de ChristenUnie denkt niet dat dit genoeg is. Wiegman: "Je moet er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat dieetadvisering terug komt in het basispakket."

Soms denk ik, was het geestelijk gezien ook maar zo dat we ons 'volstoppen' met geestelijk voedsel. Hoewel 'te veel' hiervan natuurlijk ook niet goed is (kennis maakt opgeblazen) maar ik denk dat dat (helaas) niet het geval is in ons land en dat er geestelijk gezien een hele grote vorm is van ondervoeding. Mijn zorg hierover is eigenlijk nog groter dan het probleem dat hierboven beschreven staat. Zou de ChristenUnie hier ook nog eens de aandacht op vestigen? Ik hoop het...


1 opmerking:

  1. Ik zie met angst en beven de trends uit de USA hierheen komen (ongezond eten, overgewicht etc.). Fijn als dat in elk geval onderkend wordt.

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...