Huishoudbudget ouderwets?

Misschien kennen jullie het 'Groot spreekwoordenboek' van E. van Eden. Het is enorm leuk om er eens een paar voor te lezen en je kinderen te laten raden wat de betekenis ervan is. Dat wordt lachen, dat kan ik je verzekeren. Je krijgt de gekste antwoorden.
Op een gegeven moment kwam ik ook het spreekwoord 'Een zuinige huisvrouw is de beste spaarpot' tegen. Ik was verbaasd over de uitleg hiervan want er stond bij: ' Toen het nog zo was dat de man in het gezin zijn vrouw een vast bedrag aan huishoudgeld gaf waarvan zij het huishouden moest bestieren, gold dat iedere cent die de vrouw bespaarde op haar uitgaven meteen verdiend was'. Wanneer je de omschrijving leest,  lijkt het alsof dit vandaag de dag niet meer voor zou komen. Ik vroeg me direct af of het er bij ons dan echt zo ouderwets aan toegaat. Bij ons is het namelijk wel het geval dat we een bepaald bedrag per week gebruiken voor de boodschappen. Voor mij persoonlijk is het een 'sport' om hier mee uit te komen elke week.

Hoe is het bij jullie? Doen jullie het ook op deze manier of vinden jullie het ouderwets?


Reacties

  1. Ik vind het niet ouderwets maar doe het ook niet op die manier. So wie so hebben wij nooit contant geld in huis. Ik vind het leuk om lager uit te komen dan de vorige week, met mijn boodschappen. Maar dat houdt dan ook bijna altijd in dat ik terug moet omdat ik iets ben vergeten. Of iets was er niet.

    Ik ben blij dat ik gewoon kan pinnen en heb niet de neiging om gek te doen. Heel veel te kopen ofzo.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Grappig, we hadden het hier laatst over om dat eens uit te gaan proberen, dat je een vast bedrag neemt voor een week boodschappen doen. Hier geldt ook al, dat ik vrijwel altijd pin, maar dan ook alleen koop wat we nodig hebben. Een vast bedrag lijkt me wel lastig als je b.v. Een goede aanbieding tegenkomt, dan ben je toch al snel meer kwijt. Maar het is so wie so een sport vind ik, om rond te komen met een bepaald bedrag.Het maakt je meer bewust van je uitgaven.

    Dineke

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mijn man en ik hebben het hier ook de afgelopen week over gehad en willen de komende tijd een vast bedrag per week pinnen en dan in een soort huishoudportemonnee doen. Kijken of het gaat werken. Denk het wel, je denkt dan bewuster na over wat je uitgeeft. groetjes Marjolein

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Voor mij ook niet ouderwets ik let ook erg goed op de finacien. Niet dat we arm zijn maar het is een levenshouding. Ik doe de boodschappen en ik kook want mijn vrouw komt later uit haar werk. Nog een paar maanden dan stop ik met werken en stort me in de verbouwing van een ander huis wat we op het oog hebben (als het doorgaat). De euro loopt zo in waarde terug dat je je afvraagt wat hij over een jaar nog waard is.

    Net in de kringloopwinkel nog wat kleding gekocht, niet omdat ik niet nieuw kan kopen maar ik vind het leuk dat snuffelen. ZOu ik dan toch veel oestrogeen bezitten? Lijkt me niet want ik voel me een kruising tussen een Viking en een neanderthaler...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik denk juist dat het huishoudbudget binnenkort weer heel modern wordt.
    Ook hier letten wij op wat wij uitgeven. Met opgroeiende en studerende (thuiswonende) kinderen is het soms puzzelen om uit te komen aan het eind van de maand.
    Vermoedelijk is een budget ook de enige manier om te sparen voor de doorsnee Nederlander.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. ook hier hebben we een huishoud geld..
    en ja wel dat heb ik voor een maand in een kluisje in huis
    en ik schrijf elke bedrag wat ik uitgeef op..
    zo weet wat ik uitgeef en wat ik nog over heb voor de boodschappen.
    zo hebben we altijd genoeg..< inmiddels schrijf ik alles op in mijn huishoud boekje >
    tja, het klinkt misshien ouderwets, maar zo doe ik al jaren..
    deze tip heb ik ooit eens van een hele oude buurvrouw gekregen
    ze hebben de oorlog nog mee gemaakt!! ik ben haar daar nog elke keer dankbaar voor..

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ook wij hebben een bedrag dat we per maand uit kunnen geven, dat verdeel ik in 4-en-een-halve week zodat we op een weekbedrag uitkomen wat ik dus elke week pin en thuis in diverse potjes doe. Lekker ouderwets?? Geen idee, maakt me ook niets uit.Zo gaat het goed en dat is wel zo prettig gezien de schulden die we nu nog hebben uit de tijd dat het erg slecht met ons ging.Ben al blij dat we de laatste jaren de boel op orde hebben. De vraag is hoe lang het nog lukt gezien de regeringsplannen. Kan zomaar zijn dat we alsnog in de schuldsanering duikelen maar dat hopen we echt te voorkomen door bovenop de maandelijkse aflossing nog een extra bedrag af te lossen. We zien het wel, komt wat komt. Ook dan zullen we ons wel weer redden, ik vertrouw op God en ga er vanuit dat er een oplossing komt als het nodig is.

    Groet,Marga

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Bedoelt men in het stukje niet dat het ouderwets is dat de vrouw huishoudgeld krijgt van haar man, waar zij dan maar mee toe moet zien te komen?

    Ikzelf ben moeder van een groot gezin (7 kinderen) en werk halftijds. Het komt niet eens in me op dat ik mijn man geld zou vragen, ik neem gewoon wat ik nodig heb. En dat is de ene maand meer dan de andere, maar hij vertrouwt me en dat lijkt me de basis die nodig is in een moderne relatie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Volgens de omschrijving is het inderdaad ouderwets. Maar in veel gezinnen gebeurt het nog steeds en eigenlijk is er niets mis mee.
      Wat jij schrijft moet inderdaad wel de basis zijn, vertrouwen!

      Verwijderen

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.