Werken ten koste van wat ?

De afgelopen dagen las ik twee artikelen die me allebei troffen.

Ik las hetvolgende: "Steeds meer werknemers kampen met burn-outklachten. Vorig jaar had dertien procent van de werkenden een burn-out, tegenover elf procent in 2007.
Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Hoogopgeleiden voelen zich met vijftien procent vaker opgebrand dan lager opgeleiden (dertien procent).
Werknemers met een middelbare opleiding hadden met twaalf procent het minst last van burn-out klachten. Jonge werknemers hebben minder vaak een burn-out dan oudere werknemers. Van alle 15- tot 25-jarigen had een op de tien te maken met burn-outklachten. In de leeftijdscategorie 25 tot 55-jarigen ging het om ruim een op de zeven werknemers. In het onderwijs komen burn-outklachten het meest voor, op de voet gevolgd door de industrie. In de landbouw en visserij hebben de minste mensen last van burn-outklachten."

Het andere artikel dat ik las komt van de site van aandehand.nl

"Wie 's nachts of in het weekend werkt, loopt meer kans op een slechtere relatie. Hoewel de kinderen niets van nacht- of weekendwerk merken, gaat het ten koste van qualitytime tussen de ouders.
Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Kadri Taht, sociaalwetenschapper aan de Vrije Universiteit Amsterdam. De resultaten van het onderzoek waren al eerder in de Verenigde Staten aangetoond, Taht laat nu weten dat nacht- en weekendwerk ook voor Nederlandse gezinnen problematisch kan zijn.
In ongeveer een op de vier gezinnen in Nederland werkt een van de ouders buiten kantoortijden. Meestal komt dit door het soort baan, soms is het een bewuste keuze, zodat de ouder overdag voor de kinderen kan zorgen. Met deze keuze komt echter de tijd met de partner in het geding.
Een verhoogd risico op een slechtere relatie en uiteindelijk zelfs een scheiding is het gevolg, blijkt nu uit het onderzoek."

Wat is al dat werken ons eigenlijk waard? Goed om eens over na te denken....


Reacties

  1. Soms heb je geen keuze,en zal je moeten werken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Daar heb je helemaal gelijk in Marianne, maar moeten we daarin zo ver gaan dat het ten koste gaat van onze gezondheid of van onze relatie? Volgens mij kan dat niet de bedoeling zijn...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een familielid van mij (moeder van 3 kids) werkt ook in het weekend. Dit omdat ze zo geen opvang hoeft te betalen. Als ik haar vraag of ze het niet erg vind in het weekend niet bij haar man en kinderen te zijn, geeft ze aan van niet. Dit artikel stemt toch tot nadenken en ik zal het eens aan haar laten lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ha Mar,

    Ik had bovenstaande berichten ook gelezen.Als ik zie hoeveel werk Andries heeft voor zijn baan in het onderwijs dan kan ik me voorstellen dat deze beroepsgroep de meeste burn-out klachten heeft. Ik ga volgend jaar ook weer 2 weekende per maand werken. Als ik `s avonds moet werken is het de ochtend en begin middag "qualitytime" plannen en soms ben ik half 3 thuis, dan is het gezinstijd in de middag en avond. Zo hebben wij dit afgelopen jaren ook bewust georganiseerd. Het onderste artikel vidn ik daarom nog al radicaal en eenzijdig. Want als je als fulltimer de weekenden werkt ben je meestal 2 dagen doordeweeks thuis,ook dan kun je meer tijd met elkaar besteden(bijv. aan de maaltijd, gezellige avond enz.). Het is dus zoals met alles in het leven: hoe bewust en efficient ga je met vrije tijd om, en....welke prioriteiten stel je?

    Liefs, Mo (weer interessante dingen op je site, Mar!neem je zaterdag nog paar interessante boeken voor me mee?)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.