25 september 2011

Christenen mogen vrij zijn van 'moeten'

Afgelopen week kwam ik dit artikel tegen en ik merk ook om mij heen dat het inderdaad zo is dat we vrij mogen zijn van al het 'moeten'. Maar wat is het soms moeilijk om als werkelijk 'vrije' mensen te mogen leven. Soms lijkt het alsof we via een omweg toch weer allerlei dingen 'moeten' doen en het toch weer afhangt van onze eigen prestaties !

"Veel christenen lopen bewust of onbewust met een ‘moeten’ rond. Dat constateert schrijver en psychologe Marieke Meijer. Ze schreef het boek ‘Vrij van moeten’. In haar zoektocht langs verschillende kerken kwam ze overal eisen aan geloof en het leven van een christen tegen. "Het leven als christen is voor veel mensen een plicht, ook al zullen veel mensen dat niet gelijk erkennen. Ook activiteiten in een kerk worden vaak gedaan uit een plichtsbesef of ‘moeten’. Men let erop niet te veel uit de pas te lopen met de andere gelovigen. Het zijn ingesleten patronen die we in de kerk overal tegenkomen. Door dat 'moeten' wordt een echt doorleefd geloof en groei niet goed zichtbaar. We mogen ontdekken wat het in het dagelijks leven betekent om vrij te zijn en wat dat besef in beweging kan brengen. Ik hoop dat daar meer aandacht voor komt."

Volgens Marieke omschrijft de Bijbel op verschillende plekken hoe de genade van God ‘moeten’ in ‘willen’ verandert. "Hoewel vrijheid het geschenk van God is, blijven mensen er bang voor.  Wanneer christenen meer kunnen staan in de vrijheid die God hen wil geven, zal er veel meer rust en optimisme van christenen uitgaan. Vooral wanneer er moeilijke situaties zijn. Christenen komen nu vaak niet relaxter of verwachtingsvoller over dan niet-christenen. Dat is opmerkelijk. Blijven we als kerk in ‘moeten’ hangen, dan verliest de kerk nog meer van haar aantrekkingskracht, zowel voor christenen als niet-christenen. Dan blijft het om de normen gaan, al klinkt het nog zo geestelijk."

Een christen kan zichzelf testen of hij of zij op zo'n manier last heeft van ‘moeten’ dat het de relatie met God, hemzelf of anderen blokkeert, vertelt Marieke Meijer. "Stel je voor dat je vrouw binnenkomt en ze iets niet heeft meegenomen van de supermarkt. Daar irriteer je je vervolgens aan. Hoe komt het dat je je irriteert? Je eist indirect iets van haar, ze had het ‘moeten’ meenemen. Een gevolg hiervan is dat je bijvoorbeeld gaat klagen. Je kunt je ook schuldig voelen over je eigen eisen of geklaag. Wanneer je zoiets doet, mag je uit de Bijbel leren wat het betekent dat we verlost zijn en zelfs volmaakt in Christus worden genoemd. Bewustwording van onze eisen is nodig om te groeien in relatie met God. Dan kunnen we Gods vrijheid ervaren."


2 opmerkingen:

  1. Mooi stuk! Geweldig om te lezen en te herlezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hee, wat leuk! Ik heb op de Leesenluisterbeurs een prikkelende workshop bij haar gevolgd. Wil het boek ook heel graag gaan lezen.

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.