18 augustus 2011

Life: een prachtige natuurserie

Gisteravond heb ik ademloos naar het programma 'Life' van de EO zitten kijken. Wat een prachtige beelden zijn er gemaakt van Gods schepping. Deze aflevering ging over vogels en hoe deze dieren in vaak onherbergzame gebieden (over)leven. Eerder zijn er al afleveringen over zoogdieren, reptielen en amfibieën uitgezonden en er volgen er nog diversen.
Wie nog niet gekeken heeft kan ik zeker aanraden het eens te doen. (Dit kan ook via Uitzending gemist)
Er is ook een website met meer informatie over de programma's en de mogelijkheid om een (gratis) DVD aan te vragen of de hele serie op DVD te bestellen.

Jos Douma heeft er het volgende over geschreven:

"In één woord: genieten! De aflevering over vogels leidt je binnen in de wereld van onze gevleugelde medeaardbewoners. Vliegen is hun kracht: wat een vrijheid geeft dat! Het schitterende roze van de flamingo-veren, de onvoorstelbare vliegvaardigheid van de elegante roodsnavelkeerkringvogel, de verleidingskunsten van de vlagkolibri en het over water lopen (ongeveer zoals Jezus) van de futen – het zijn evenzovele uitnodigingen om je te verwonderen over de veelkleurigheid en veelstemmigheid van de vliegende (en vaak vliegensvlugge) schepping.

En waar we wellicht enigszins vertrouwd zijn met mensen die discuswerpen of speerwerpen of messen werpen, worden in deze film de schijnwerpers gericht op de lammergier als ultieme botwerper. En had je al eens iets gehoord over (laat staan gezien van) het paringsritueel en het paringsprieel van de tuiniervogel? Ik in elk geval niet. Wanneer ik zo’n film vol vogels bekijk moet ik als theoloog onwillekeurig aan wat Bijbelteksten denken. Een Psalm zingt: “Daarboven wonen de vogels van de hemel, uit het dichte groen klinkt hun gezang” (Psalm 104:12). En Jezus doet een uitnodiging: “Kijk naar de raven: ze zaaien niet en oogsten niet, ze hebben geen voorraadkamer en geen schuur, het is God die ze voedt. Hoeveel meer zijn jullie niet waard dan de vogels” (Lucas 12:24). Deze LIFE-aflevering vol vogels is evenzeer een uitnodiging om te met aandacht te kijken: kijk naar de vogels, denk aan de Schepper, geniet van Gods creativiteit en zing mee met de paradijsvogel: “Heer, ik hou van u! U bent de allermooiste!”

1 opmerking:

  1. Prachtig hè? Ik heb ze allemaal gezien, behalve die van gisteren.

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.