7 juli 2011

Eén ding is nodigLucas 10:38-42 En zij had een zuster die Maria heette, die ook aan de voeten van Jezus zat en naar Zijn woord luisterde.Het gebeurde, toen zij onderweg waren, dat Hij in een dorp kwam. En een vrouw van wie de naam Martha was, ontving Hem in haar huis. Maar Martha was druk bezig met bedienen. Nadat zij erbij was komen staan, zei zij: Heere, trekt U het Zich niet aan dat mijn zuster mij alleen laat bedienen? Zeg toch tegen haar dat zij mij helpt.Jezus antwoordde en zei tegen haar: Martha, Martha, u bent bezorgd en maakt u druk over veel dingen. Slechts één ding is nodig. Maria heeft het goede deel uitgekozen, dat niet van haar zal worden afgenomen.

"Ons leven is vaak zo gericht op dingen DOEN. We zijn altijd druk, we vliegen van het een naar het ander. Ons werk, het huishouden, de administratie bijhouden, mails beantwoorden... En ook onze vrije tijd wordt vaak nog opgevuld door allerlei activiteiten.
En zelfs in de relatie met God kunnen we de neiging hebben om druk bezig te zijn met alle dingen die wij voor Hem willen doen. En er is altijd wel iets te doen, er is altijd wel ergens hulp nodig, en binnen de kerk zijn vaak allerlei activiteiten te doen, en zo rennen we maar door.

En natuurlijk is er niks mis met dingen doen voor de Heer, integendeel dat is prima. Maar die dingen doen is niet het belangrijkste en moet niet de basis zijn! Jezus zegt hier zelfs dat er eigenlijk maar één ding echt belangrijk is in het leven. En dat ene ding is niet al het werk wat Martha deed, hoe goed zij het ook bedoelde en hoe graag zij ook de Heer wilde dienen daarmee. Maar dat ene wat écht belangrijk is, is wat Maria deed, tijd nemen om bij Jezus te zijn, naar Hem te luisteren. Gewoon bij de Heer zijn in plaats van van alles voor Hem doen. In Zijn aanwezigheid komen, tijd nemen om samen met Hem te zijn, die intimiteit met Hem zoeken... dat is de basis! En ja natuurlijk, vanuit die basis, kun je ook dingen gaan doen voor de Heer en voor de mensen om je heen.

Lijk ik op Martha of op Maria? Het is goed om jezelf af en toe die vraag te stellen...
Er is maar één ding écht nodig in het leven, zei Jezus.

Maria had dat ene ontdekt, en jij en ik?"
bron: www.lichtstraaltje.punt.nl
2 opmerkingen:

  1. Ik weet niet hoe dat bij jou is. Het loopt door elkaar heen bij mij. Eigenlijk lijk ik meer op Martha in mijn doen en laten. Mijn hoofd lijkt te druk om een Maria te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Inderdaad herkenbaar Jedidja. Vaak ben ik ook een Martha en moet echt bewust tijd maken om Maria te zijn en even rust te nemen om ook echt te 'luisteren'. Toch is het goed om hier weer eens bij stil te staan en er op te blijven letten niet altijd maar bezig te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...