1 juli 2011

Behoed je binnenste

"Een christen zei eens: ‘Ik kwam zonder waarschuwingssignaal in een overspelige verhouding terecht. Ik zat er opeens middenin.’ Na wat gerichte vragen gesteld te hebben, werd duidelijk dat dit absoluut niet klopte. Voordat hij daadwerkelijk vreemd ging, was hij al een tijd bezig met het bekijken van onzedelijke beelden. Hij had zichzelf, door het bekijken van deze beelden, al tot een echtbreker gemaakt! Het was wachten op het moment dat de bom zou barsten.

Seksuele zonden komen nooit uit de lucht vallen. We zitten niet opeens middenin seksuele onreinheid; we stappen er doelbewust naartoe. Heel vaak is het een lang proces waarin een ontvankelijke houding voor deze zonde is ontwikkeld. Op het moment dat we dan aan onzedelijkheid blootgesteld worden, is het bed al gespreid.

Zaai een gedachte, maai een handeling. Zaai een handeling, maai een gewoonte. Zaai een gewoonte, maai een karakter. Zaai een karakter, maai een bestemming.

Onze gedachten zijn de bouwstenen waarmee we ons karakter en onze bestemming vormen. We moeten onreine gedachten daadwerkelijk afweren. De sleutel daartoe is niet zozeer dat we zeggen: ’Ik zal niet begeren, ik zal niet begeren’, maar dat we onze harten en gedachten richten op dat wat goddelijk en rein is. We moeten ons dus niet richten op het negatieve, maar op het positieve. Onze goede gedachten zullen onze slechte gedachten vervangen (Fil. 4:8).
We kunnen niet alle seksuele prikkels vermijden, maar we kunnen wel voorkomen dat ze wortel gaan schieten. Zoals Maarten Luther ooit gezegd heeft: ‘Jij kunt niet voorkomen dat er vogels boven je hoofd vliegen, maar jij kunt wel voorkomen dat er een vogel in jouw haar een nest gaat bouwen.’
Als je op dieet bent, moet je geen bakkerij binnenstappen. Als je seksueel rein wilt blijven, blijf dan weg van tijdschriftrekken, videowinkels, advertenties, sites enz. Ga niet naar mensen of plaatsen die jou tot zondige begeerten zullen prikkelen. Vlucht weg van seksuele onreinheid! (1 Kor. 6:18)
Als jouw internetaansluiting de aanleiding is om telkens weer pornografie te bekijken, moet je internet van jouw computer halen of je abonnement opzeggen.
Het is de wil van God dat jullie heilig leven. Onthoud u van onzedelijkheid (1 Thess. 4: 3).
Jezus stelde heel duidelijk dat verkeerde begeerten in ons verstand, en niet in ons lichaam beginnen: Maar Ik zeg jullie: Een ieder die een vrouw aanziet om haar te begeren, heeft reeds overspel gepleegd.’ (Matt. 5:28). Jezus gaat verder en zegt ons dat we radicaal met zonde en verzoeking moeten handelen.
En indien uw oog u tot zonde verleidt, trekt het uit, en werpt het van u! Het is u beter, maar één oog hebbende, tot het leven in te gaan, dan twee ogen hebbende, in het helse vuur geworpen te worden.(Mat. 18:9). Onze plicht is allereerst niet om de verleiding te weerstaan, maar om ervan weg te rennen. De Bijbel zegt nadrukkelijk: Kom niet op het pad van goddelozen, en begeef je niet op de weg van kwaaddoeners. Verwerp die, ga die niet op, wijk daarvan af en ga voorbij! (Spr. 3:14-15)."

Randy Alcorn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.