Aantal kerken verdubbeld in 10 jaar

"Soms kom je van die dingen tegen waar je blij van wordt. Ik ben sinds 2000 zendeling in Thailand. We hebben hier een ontzettend mooie tijd gehad, en we hebben de Here God duidelijk aan het werk gezien. We hebben twee kleine gemeenten gesticht en zijn nauw betrokken geweest bij het stichten van een aantal andere.

Maar het voelt allemaal zo klein. Maakt het echt uit wat we doen? Er zijn zo ontzettend weinig mensen hier die God kennen. Iedere zendeling die hier werkt, en iedere predikant, kent perioden van ontmoediging. Is het al die moeite waard? Er lijken zo weinig mensen te zijn die luisteren.
Deze maand was er een congres om Thaise christenen aan te moedigen actief te zijn in evangelisatie en kerkplanting. Meer dan 5.000 mensen kwamen daarvoor bij elkaar, wat al heel bemoedigend was.
Voor een van de presentaties keken we naar de stichtingsdata van de kerken in Thailand. Wat bleek? In elk decennium zijn er tweemaal zoveel kerken geplant als in het decennium daarvoor. Dat wil dus zeggen dat ongeveer de helft van alle Thaise kerken in de laatste tien jaar zijn geplant (zie grafiek).*
Vanuit mijn eigen kleine hoekje zie ik niet veel, en wat ik zie is niet altijd bemoedigend. Maar als ik naar het totale plaatje kijk, is het duidelijk dat de Here God doorgaat Zijn kerk in Thailand te bouwen. Om daar een heel bescheiden rol in te mogen spelen is een groot voorrecht."
Marten Visser

Reacties