12 april 2011

Hebben ouders nog wel tijd om op te voeden?

Afgelopen jaren hebben onze kinderen heel wat brieven mee naar huis gekregen met informatie over allerlei projecten, excursies en andere 'leerzame activiteiten'. Gisteren kwam er weer een brief mee met de aankondiging dat er alleen al de komende maand drie uitstapjes in het verschiet liggen. Het lijkt wel of de lijst met activiteiten elk jaar langer wordt. Een kleine opsomming:

Ontbijt op school: kinderen ontbijten niet meer goed voordat ze naar school gaan. Op school moet worden verteld wat gezond is en hoeveel kinderen moeten eten.
Excursie naar de boerderij: de kinderen moeten toch weten dat de melk niet uit de fabriek komt maar van de koe!
Excursie naar het strand: wat leeft er allemaal in en langs het water. Kinderen moet geleerd worden wat ze daar allemaal kunnen aantreffen.
Excursie naar het bos: welke bomen zijn er allemaal en wat leeft er in het bos? Via bepaalde opdrachten komen ze erachter.
Excursie naar de Hoge Veluwe: Natuur én kunst zijn heel belangrijk!
Omgaan met drugs: kinderen moeten leren wat de gevaren zijn van soft- en harddrugs.
Alcohol: kinderen beginnen steeds jonger en steeds meer te drinken. Er moet hen geleerd worden hoe ze hier mee om moeten gaan.
Kennismaken met alle mogelijke sporten (van judolessen tot midgetgolfen) en aandacht voor de gymlessen. De professionele gymleerkracht moet terug want kinderen bewegen tegenwoordig te weinig en moeten gestimuleerd worden meer te bewegen.
'Poets je taal' : Een speciaal programma van de Bond tegen het Vloeken om de kinderen bewust te maken van hun taalgebruik.
'Schoolfruitlessen': Kinderen moet worden bevorderd meer groente en fruit te eten.
En dan de 'Klasselunch': Een uitgebreid programma over de lunch compleet met internetlessen en filmpjes. Blijkbaar moeten kinderen ook leren lunchen op school.
En dan liggen in het verschiet nog de 'Geldlessen': ( voorstel van het NIBUD afgelopen week) kinderen moeten al op jonge leeftijd bewust gemaakt worden van het omgaan met geld. Veel jongeren hebben al vroeg schulden.
Enz, enz.

Ik wil met deze voorbeelden niet zeggen dat de kinderen nooit eens iets anders mogen doen dan het volgen van de taal,- schrijf,- en rekenlessen e.d. Af en toe wat afleiding is natuurlijk leuk maar de mate waarin tegenwoordig allerlei dingen aan de kinderen op de basisschool wordt aangeboden, vind ik soms wel erg ver gaan. (Wij gingen vroeger maar één keer per jaar op schoolreisje en dat was dan iets heel speciaals waar je als kind weken naar uitzag.)
Maar misschien is de belangrijkste vraag nog wel: zijn ouders tegenwoordig zelf nog wel bereid om op te voeden en hun kinderen dingen te leren of laten we alles door de leerkrachten doen? Zou het zo zijn dat de leerkrachten een groot deel van de opvoedingstaken voor hun rekening omdat wij als ouders veel laten liggen op dit gebied?


2 opmerkingen:

  1. Helaas ben ik wel gaan denken dat vele ouders niet meer opvoeden. In de klas (groep 6) van mijn dochter is laatst een jongen tijdens de lessen in slaap gevallen omdat hij te lang was opgebleven om computerspelletjes te spelen, computerspelletjes voor 18-jarigen...

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.