23 april 2011

Angstige Pasen voor vervolgde christenen

Veel christenen in de Moslimwereld zien het Paasweekend met angst tegemoet. In Nigeria zijn meer dan 15.000 mensen ontheemd na geweld waarbij kerken en huizen in brand werden gestoken. Het einde van het geweld is nog niet in zicht. Ook in landen als Somalië, Pakistan, Irak en Egypte maken christenen zich grote zorgen. “De bloedige aanslagen rondom Kerst 2010 liggen nog vers in het geheugen”, aldus Open Doors-woordvoerder Wimco Ester.

Met Pasen herdenken christenen wereldwijd het lijden, sterven en de opstanding van Jezus Christus. Het staat bekend als een christelijk feest bij uitstek en wordt juist daarom door extremisten aangegrepen om kerkdiensten te verstoren of zelfs een bloedbad aan te richten. Eind vorig jaar drongen terroristen een Syrisch-Orthodoxe kerk in de Iraakse hoofdstad Bagdad binnen. Er vielen zo’n zestig doden. Met Kerst vond een aanslag plaats op een kerk in het Egyptische Alexandrië, waarbij meer dan twintig mensen omkwamen.
"We krijgen geluiden uit Egypte en Irak dat christenen zich ongerust maken over de Paasdagen", zegt Ester. "Met Pasen zitten de kerken extra vol. Zelfs christenen die niet regelmatig naar de kerk gaan, komen dan meestal wel en iedereen weet wat er in Bagdad en Alexandrië gebeurde. Het is de vraag hoeveel christenen nu naar de kerk durven gaan."
In Pakistan is de spanning vooral hoog op Goede Vrijdag. Veel kerkdiensten vallen samen met het vrijdagmiddaggebed in moskeeën. Ester: "Christenen zijn bang dat extremistische imams een menigte vormen om christenen aan te vallen." In het dorp Gujranwala hebben de meeste christelijke inwoners hun koffers zelfs al klaarstaan. Daar werden vorige week twee christenen gearresteerd ‘uit bescherming’. Moslims beschuldigden hen van het ontheiligen van de Koran, waarop de oproep werd gedaan de christenen te straffen. De politie was ter plaatse voor het tot geweld kwam, maar de situatie is nog altijd uiterst gespannen.
Ook elders in de Moslimwereld hebben vervolgde christenen een angstig weekend voor de boeg. In Nigeria ontstond veel geweld na de verkiezing van de christen Goodluck Jonathan tot president. Ruim 15.000 mensen, van wie het merendeel christen, zijn op de vlucht geslagen. Het is onbekend hoeveel doden er gevallen zijn. In het noorden van Nigeria vinden regelmatig aanvallen plaats op christelijke wijken en dorpen. Soms ondernemen christenen wraakacties.
Maandag kreeg de christelijke gemeenschap in Somalië een forse klap te verwerken. De 21-jarige ex-moslim Hassan Adawe Adan was enkele maanden geleden tot geloof gekomen. Hij werd verraden. Twee extremistische rebellen sleurden hem het huis van zijn familie uit en schoten hem dood. "De schrik zit er goed in. Somalische christenen weten dat de rebellen het christendom willen uitroeien. Ze moeten hun geloof volledig verbergen", aldus Ester.
Open Doors hoopt dat kerken in Nederland en België dit weekend stil willen staan bij het (dreigende) geweld tegen vervolgde christenen. Ester: "De vervolgde christenen vragen ons gebed."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.