3 maart 2011

Vaker op Twitter en Facebook ?

Een jaar geleden heb ik een kritisch stuk geschreven over het gebruik van Twitter. Toch heeft het onderwerp mij het afgelopen jaar niet losgelaten en ik denk persoonlijk dat veel christenen worstelen met het gebruik van sociale media. De 'voors' en 'tegens' van het gebruik van Hyves, Facebook en Twitter en meer van dit soort sites wisselen elkaar dagelijks af in de krant. Als je eerlijk bent kun je voor het gebruik van deze media allerlei argumenten bedenken om het wel of niet te doen. Zo is het met zoveel dingen in het leven. Het belangrijkste is denk ik dat je er zorgvuldig mee omgaat en je tijd niet 'verdoet' aan deze sites. Het is net als met té veel tv kijken, té veel alchohol drinken, té veel sporten, té veel.....vul maar in.  'Alles waar 'te' voor staat is niet goed werd er vroeger bij mij thuis al gezegd.

Afgelopen week viel mijn oog op een artikel van Eric van den Berg. Hij vindt dat predikanten vaker op Facebook en Twitter zouden moeten gaan. Klik hier voor het hele artikel uit het Reformatorisch Dagblad.
Toen ik het eens doorlas (en soms ook mijn wenkbrauwen eens fronste), vond ik er toch een kern van waarheid in zitten. Hij schrijft onder andere: "De kerk heeft een missionaire roeping om het Evangelie, de goede boodschap, te verkondigen. Dat deed ze met de boekdrukkunst, door middel van papier. Waarom nu niet door gebruik te maken van internet? Dat is laagdrempeliger en je kunt veel meer mensen bereiken. Gaat uit tot de einden der aarde, zo roept Jezus de discipelen op. Een digitaal continent is erbij gekomen. Negentig procent van de Nederlanders is online."
Op deze manier kunnen de sociale media dus juist een hulpmiddel zijn bij het verkondigen van het evangelie en toen ik het op deze manier ging bekijken viel voor mij de reden om het niet te doen, weg. Toen ik eens ging zoeken op Google welke (bekende) christenen er nog meer twitteren bleken er dat tot mijn grote vreugde een heleboel te zijn. Ook zij gebruiken hun berichtjes om het evangelie te verkondigen.Gisteren werd mijn aandacht nog getrokken door dit artikel op de website van CIP en dan zie je wat een mooie dingen je kunt doen met bv. Facebook.
Naast de positieve kanten van deze media  is het denk ik, zoals gezegd, goed om heel kritisch naar het gebruik ervan te kijken. In dit artikel op het weblog 'Roots' wordt naar mijn idee helder uitgelegd door Randy Alcorn wat een goede manier is om ermee om te gaan. Ook dit artikel van John Piper wijst je er nog eens op zorgvuldig met deze media om te gaan. Ik denk dat het verstandig is ook dit onderdeel in je leven biddend te doen.
Toch weerhouden de gevaren mij op dit moment niet van de mogelijkheden die we hierdoor gekregen hebben. Juist door het biddend te doen kunnen we er een balans in vinden en kunnen er prachtige dingen uit voortkomen die uiteindelijk tot eer van onze Hemelse Vader kunnen zijn en tot opbouw van ons persoonlijk geloof.

4 opmerkingen:

 1. Helemaal mee eens! Het ligt er inderdaad maar net aan hoe je het gebruikt en dan kan het juist zeer waardevol zijn, terwijl je er eerst eigenlijk alleen de nadelen van zag. Daarom speel ik, als mensen om mij heen vooral zorgelijk over al dit soort media praten, meestal de rol van pleitbezorger. Bedankt voor al de links; ik kom er op een wat rustiger momentje nog even voor terug om alles te bekijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zorgvuldig omgaan met hetgeen geboden wordt, dat is de sleutel ja!
  Ik heb je trouwens een award toegekend, voor je waardevolle blog! Kijkl maar eens op mijn blog :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is geen regel uit de bijbel zelf: maar een leuke toets voor een fenomeen is of je de Heer er voor kan danken. Deze ´truuk´ kan ook op social media zoals Facebook en Twitter toegepast worden. Inderdaad: misbruik moet in de gaten gehouden worden, maar misbruik hoeft een fenomeen op zich zelf niet in diskrediet te brengen (zo is het ook met internet en weblogs :-)....)

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.