31 maart 2011

God geeft ons de talenten en gaven

In een boek dat ik op dit moment lees over kinderwerk, stond een bemoedigend stukje. God gaat soms wegen met mensen die wij totaal niet zouden verwachten.

"God geeft ons talenten en gaven die wij nodig hebben om te doen wat Hij wil dat wij doen. Hij zal ons niet roepen of leiden iets te gaan doen en ons vervolgens in de steek laten, waardoor wij afhankelijk worden van onze eigen hulpmiddelen. Hij is bereid ons alles te geven wat wij nodig hebben om Zijn wil te doen in onze bediening. 'Die u roept, is getrouw; Hij zal het ook doen' ( 1Thes. 5:24).
Keer op keer zien wij in de Bijbel hoe God mensen gebruikt op de meest onwaarschijnlijke plaatsen voor taken, waarvoor zij totaal niet geschikt leken te zijn.
 • Jozua was een dienaar (Ex. 24:12-13) en was bang leider te worden (Jozua 1:2,9)
 • Nehemia was schenker (Neh. 1:11) en had nog nooit eerder muren gebouwd (Neh. 2:5)
 • David was schaapherder (Ps. 78:70) en de laatste aan wie je zou denken als koning (1 Sam 16:11-12)
 • Petrus was visser (Marc. 1:16) en had geen ervaring met prediken (Hand. 2:14)
We zien ditzelfde principe bij het bestuderen van de geschiedenis van de kerk en in zendingswerk.
 • William Carey, zendingpionier in India, was van beroep schoenmaker
 • David Livingstone, de wereldberoemde zendeling in Afrika, werkte in een textielfabriek
 • Gladys Aylward, die op een fantastische manier door God in China werd gebruikt, was dienstbode en een arme studente.
 • Anne van der Bijl, de welbekende zendeling naar 'gesloten' landen, was een Nederlandse legercommandant die tot geloof kwam.
Toch gaf God aan elk van hen de talenten en gaven die zij nodig hadden voor de bediening waartoe Hij hen geroepen had."
uit: Kinderevangelisatie: Ja, hoe dan?


3 opmerkingen:

 1. Inderdaad bemoedigend! Vooral die bijbeltekst uit 1 Tes. 5 over de trouw van God. Eerlijk gezegd heb ik dat vers nooit eerder zo op mezelf toegepast. Bedankt dat je daar vanmorgen op wijst; ik zal het proberen vandaag steeds meer tot me door te laten dringen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Allereerst: ik heb veel respect voor zendingswerk, en sowieso al voor alle gelovigen die naast het opvoeden van een groot gezin en een verantwoordelijke baan tijd vrij weten te maken voor het nodige commissiewerk en dergelijke.

  Maar omdat ik praktisch ben wil ik deze bemoediging plaatsen in het eeuwige dilemma van de zendingsorganisatie: een zendingsorganisatie weet dat de Heer alle talenten geeft voor zijn werk en dat de nood zo hoog is als maar zijn kan. Toch ontkomen zelfs zendingsorganisaties er niet aan om opsommingen van bekwaamheden te geven voor mensen die een roeping ervaren. Ook Paulus gaf aan Timotheus een opsomming van zaken mee voor hij iemand als oudste kon en mocht aanstellen in de gemeenten.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.