Creatieve levensplanning (2)

Vandaag het vervolg op het berichtje van 9 maart j.l. In het tweede hoofdstuk van het boek 'Creatieve Levensplanning' wordt vooral ingegaan op de uitdaging ons verleden serieus te nemen, eruit te leren en het uiteindelijk te accepteren zoals het is geweest. De schrijver reikt allerlei manieren aan om naar je verleden te kijken m.b.v. schema's en vragen. Hij moedigt je aan om eens wat onderzoek te doen om een nieuwe visie te krijgen op de talenten, de mogelijkheden en de kansen van je familie. Welke positieve (dus niet altijd negatieve) erfenissen zitten er bv. in onze familiegeschiedenis verborgen. Welke positieve eigenschappen of persoonlijkheden hadden je ouders en grootouders? Interessante vragen om eens een poosje bij stil te staan. Ze dagen uit navraag te doen naar deze feiten.
Voor mij zelf heeft het verrassende dingen opgeleverd en ook mijn ouders gaven zelf aan hoe zij er zelf weer van geleerd hebben hun eigen ouders op deze manier weer eens te 'bekijken'.
Hoewel het geen nieuws voor mij was dat ik uit een christelijke familie kom, zowel mijn beide opa's als beide oma's waren diep gelovige mensen en hebben hun hele leven vertrouwd op hun Heer en Heiland (In hun gewone dagelijkse leven maar ook in hun laatste levensjaren waarin drie van hen ernstig ziek waren) was het wel goed om hier weer eens bij stil te staan. Het is geen vanzelfsprekendheid.
Ik moet denken aan de tekst uit 2 Timoteus 1:5 "en dan komt mij voor de geest uw ongeveinsd geloof, zoals het eerst gewoond heeft in uw grootmoeder Loïs en uw moeder Eunike, en ook – daarvan ben ik overtuigd – (woont) in u.".
Ik ben er dankbaar voor dat de Heer dit zo geleid heeft en weet dat het geen eigen 'verdienste' is geweest.
Maar ook toen ik las over hun vaardigheden, talenten en de dingen waarom zij bekend stonden vielen veel dingen op zijn plek. Het is mooi dat je soms dingen van hen weer terug ziet in je eigen leven of in dat van je kinderen. Er is vaak een rode draad in te ontdekken.

Het lukt natuurlijk niet om het hele hoofdstuk verder uit te werken en te delen. Je zou het boek gewoon zelf eens moeten lezen en ermee aan de slag moeten gaan. Het is verhelderend en verrijkend!
Opvallend is wel dit citaat op blz 28. De schrijver zegt hier: "Een vriend van me zei eens: "Er is een verzoening met het verleden nodig en een hoopvolle toekomst, als basis voor een heden dat voldoening geeft." Het betekent dat je beter van het heden kunt genieten, als je je verleden meer begrijpt, verwerkt en omarmt. Als je niet teveel treurt over het verleden en niet teveel verlangt naar bevrediging in de toekomst. Als je dat doet, kun je namelijk in het heden minder geven, maar blijf je steken in je op het verleden gerichte levensstijl.

Lees hier verder voor deel 3, en deel 4. 


Reacties

  1. Mooi dat God ook in de lijn van de geslachten werkt. Als je weleens oude foto's ziet, bijvoorbeeld over het verleden in je eigen dorp, zie je bepaalde uiterlijkheden terugkomen, die zelfs een geslacht over kunnen slaan. Zo is het ook met bepaalde karaktertrekken en gaven.
    Het christelijk geloof zelf is niet direct 'overdraagbaar', toch is het wel een zegen om in een christelijk gezin op te mogen groeien. Je hebt een bepaalde voorsprong, een zekere voorkennis. Maar de genade van God is wel gericht op telkens één individu tegelijk.
    Het onderkennen en accepteren van (bepaalde aspecten uit) je verleden kan inderdaad ook heel bevrijdend werken.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.