11 januari 2011

Hoe vaak gaat de Bijbel door jou?

'Iemand zei eens heel mooi: 'Het is niet zo belangrijk hoe vaak jij door de Bijbel gaat, het is belangrijk hoe vaak de Bijbel door jou gaat.' Maar het een gebeurt niet zonder het ander. Willen we leren van de Bijbel? Het is het enige boek dat God gegeven heeft,' dat zegt Anne van der Bijl in het boek De Crux, christenen over de kern van hun geloof.

Van der Bijl vertelt: 'Een paar jaar geleden had de EO een initiatief waarbij je vragen kon stellen aan God middels een brief. Ze vroegen mij of ik ook wilde meedoen. Ik heb gelijk gezegd: 'Absoluut niet.' Zolang wij niet de Bijbel gelezen hebben, Gods brief aan ons, dan ga ik zeker geen brief aan God schrijven. En als wij de Bijbel eenmaal wel gelezen hebben, dan hebben wij een heel ander soort vragen - namelijk naar mensen toe, niet meer naar God toe. Dat is het geheim van Bijbellezen. Dit is hét Boek. Er is geen boek dat zegt hoe je zonden vergeven kunnen worden, behalve dit Boek. Er is geen boek dat zegt waar je naartoe gaat als je sterft, alleen dit Boek. Dit is hét Boek.'
Op mijn tweede reis naar Oost-Europa, ruim vijftig jaar geleden, zat ik naast een vurige en toegewijde communist. Jan heette hij. Altijd debatteerde hij. En hij wilde met mij praten, want ik was de enige christen tijdens die reis. 'Heb jij de hele Bijbel gelezen?' vroeg hij mij. Ik zei: 'Ja, en ik denk meermaals.' Zijn mond viel open en hij zei: 'Ik vraag dit altijd als ik een debat heb met een christen en jij bent de eerste die ja zegt.' Het is tot onze schande dat wij moeten toegeven dat wij niet de hele Bijbel gelezen hebben. Wij moeten de Bijbel lezen. Het is een mooi boek. Het duurt niet lang. In 80 uur lezen ben je er helemaal door. Dat is veel korter dan wij tijd besteden aan de krant. Wat is er voor excuus dat wij de Bijbel niet lezen?
Mensen reageren hier wel eens op met: 'Maar zelf heb je een kantoor vol boeken.' Besef dat elk boek in mijn kantoor bestemd is om dat ene boek beter te doen begrijpen. Ik heb bijvoorbeeld heel veel biografieën. Die vertellen het verhaal van mannen en vrouwen en hoe God ingreep in hun leven. Ik wil weten hoe God dat deed. Dan kom ik altijd weer terug bij dat ene Boek. Laat dit Boek je leven veranderen. Verzadig je denken, je hoofd, je hart met de Bijbel. Dan heb je, ook in mijn geval, nog moeite genoeg omdat elke dag toe te passen. Want het christenleven is niet makkelijk. Als Jezus zegt: 'Volg mij,' zegt Hij dat elke dag en dat eist van mij elke dag een beslissing: 'Ja Heer, ik wil U volgen.' En dan zegt Jezus: 'In dit alles?' Ja Heer, in alles. Radicaal dus.'


1 opmerking:

  1. Wat een indrukwekkend citaat! Dankjewel voor het doorgeven; ik zal het vandaag overdenken en tot mijn hart laten spreken.

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.