19 december 2010

Steeds meer mensen kunnen niet meer tegen de stilte


"Steeds meer mensen kunnen niet meer tegen stilte. Ze hebben het zó druk met hun werk, kerk, hobby’s, familie, dat ze er niet meer aan toekomen om gewoon even stil te staan. Geen tijd hoor! Te druk met mailen, internet, Twitter, Facebook en ga zo maar door. Stilte is eng, dus doen we ons best om de stroom van prikkels, geluiden en indrukken in volle gang te houden. Zappen, klikken, typen en consumeren.

Er zijn zelfs mensen die zo slecht tegen de stilte kunnen, dat ze met de tv aan gaan slapen, om zo ’s nachts, in het onderbewustzijn, ook nog de nodige prikkels te ontvangen. En zich maar afvragen hoe het komt dat ze altijd zo moe en opgebrand zijn. De levenshouding van herrie en jachtigheid sijpelt soms zelfs door in kerken en gemeenten. Als het in zo’n gemeente even stil is, wordt de doorsnee bezoeker meteen onrustig: Geluidsset defect? Microfoon kapot? Als er maar geluid is, dan is het goed. Luide muziek, hard zingen en een spreker die schreeuwt. Actie! Opwinding! Extase!

Het wordt hoog tijd dat de gemeente de helende werking van de stilte en de rust van God herontdekt. Dat kerken en gemeenten oases van rust worden. Dat men zich stil weet in de liefdevolle en ontzagwekkende aanwezigheid van God. De waarheid van Psalm 62 wordt alleen ontdekt, als je het probeert: stil zijn, onze gedachten richtend op Hem. ‘Alleen bij God vindt mijn ziel haar rust, van Hem komt mijn redding.’"

uit: De Oogst, het maandblad van stichting Tot Heil des Volks.


2 opmerkingen:

  1. er is een leuk boekje van Mirjam van der vegt
    ''koester je hart''
    40 stiltetips voor je leven
    ik heb het gisteren gekocht en kan niet stoppen met lezen,echt heel mooi

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.