4 november 2010

Ben jij wereldsgezind?

1 Joh. 2: 15-17 "Houd niet van de zondige wereld en van wat die te bieden heeft; want als u van de wereld houdt, blijkt daaruit dat u de liefde van de Vader hebt afgewezen. Alles wat van de wereld is - de zondige begeerten, de hebzucht en de hoogmoed, die door macht en bezit ontstaat - is er niet door de Vader maar door de wereld". (Het Boek)

Vanmorgen las ik in de eerste brief van Johannes een gedeelte dat mij aansprak. Vaak denken mensen namelijk dat 'van de wereld' houden iets te maken heeft met uiterlijke kenmerken zoals het soort mensen met wie wij omgaan, plaatsen waar we komen of activiteiten waaraan wij al of niet deelnemen. Soms wordt er ook voor gewaarschuwd door ouders en opvoeders vooral 'zondige' plaatsen vermijden. Hoewel dit op zich geen verkeerd advies is, klopt dit niet helemaal als ik bovenstaand Bijbelgedeelte goed lees. 'Van de wereld' houden begint namelijk in ons hart. Er worden hier drie houdingen genoemd: Ten eerste de zondige begeerten of hartstocht: alleen maar bezig zijn met het bevredigen van lichamelijke verlangens. Ten tweede hebzucht of materialisme: het verlangen naar en verzamelen van materiële zaken. En ten derde trots of hoogmoed: alleen maar bezig zijn met iemands positie of belangrijkheid.
Wanneer we kijken naar de manier waarop de slang Eva verleidde zie je dat hij dit op precies dezelfde terreinen deed als hierboven. Ook toen de satan Jezus probeerde te verleiden in de woestijn (Mat.4) gebruikte hij dezelfde tactiek.
Het is goed om hier alert op te zijn. Blijkbaar zijn deze drie dingen de meest kwetsbare punten van de mens. De verleidingen zijn dus weliswaar ín de wereld, van buitenaf, maar het gaat er ten diepste om hoe wij er in ons hart mee omgaan.
We hoeven gelukkig niet bij de pakken neer te gaan zitten en het 'te laten gebeuren'. We lezen ook in Gods Woord dat hij waarde hecht aan zelfbeheersing, een ruimhartige geest en nederige dienstbaarheid. Met Zijn hulp en kracht kunnen we tegen verleidingen vechten en kunnen we uiteindelijk overwinnen. Laten we Jezus als voorbeeld houden die met zondige mensen omging maar toch vasthield aan Gods normen en waarden. Ons hart moet volkomen gericht blijven op Hem.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...