1 oktober 2010

Hoe werd de Bijbel geschreven?

2 Timoteüs 3:16 " Elk van God ingegeven Schriftwoordis ook nuttig om te onderrichten, te weerleggen, te verbeteren en op te voeden in de gerechtigheid.."

Gods Geest inspireerde de menselijke auteurs bij het schrijven van de Bijbelboeken. Toch bestaat over de manier waarop dit precies ging veel discussie. Er zijn verschillende theorieën over. De meest aannemelijke lijkt mij nog steeds de theorie van de volledige, woordelijke inspiratie. Ik vond hier een interessant stuk over:

"Deze theorie gaat ervan uit dat de Heilige Geest samenwerkte met de schrijvers bij het produceren van de Bijbel. De woorden 'volledig' en 'woordelijk' karakteriseren de bijzondere betekenis die deze opvatting toekent aan inspiratie
'Volledige inspiratie' wil zeggen dat goddelijke inspiratie zich uitstrekt over heel de schrift, van Genesis tot Openbaring. God leidde de auteurs niet minder bij het opschrijven van historische details dan bij het behandelen van leerstellige onderwerpen. 'Woordelijke' inspiratie betekent dat ook de woorden die de schrijver gebruikte goddelijk geïnspireerd zijn. Er is echter een verschil met de dictaattheorie. De schrijvers hadden andere woorden kunnen kiezen en God gaf hun vaak de vrijheid hun persoonlijkheid mee te laten spreken. De Heilige Geest leidde het schrijfproces echter zo dat de woorden die zij kozen de bedoeling van God precies weergaven.
Volledige, woordelijke inspiratie stelt dus dat God heel de Bijbel heeft geïnspireerd. Die inspiratie sterkte zich uit tot de woorden die de auteurs kozen, maar God gaf de auteurs enige vrijheid om te schrijven in overeenstemming met hun persoonlijke stijl. Tegelijkertijd leidde Hij het schrijfproces zo dat het eindproduct Zijn boodschap getrouw weergaf.

De theorie van de volledige, woordelijke inspiratie lijkt het best recht te doen aan wat de Bijbel over inspiratie zegt. Deze theorie erkent ook dat de verschillende schrijvers in hun eigen stijl schreven. Maar ook wordt gesteld dat de Heilige Geest de uiteindelijke auteur van de Bijbel is. De Geest bewoog mensen Gods boodschap van liefde en verlossing door te geven aan een wereld die dat Evangelie zo hard nodig had."Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.