20 september 2010

Christenen onderscheiden zich nauwelijks in hun consumptiegedrag

"Christenen onderscheiden zich te weinig als het om zaken als consumptiegedrag, materialisme en hebzucht gaat. Als predikant worstel ik met mijn integriteit daarin", zegt drs. Jaap van der Wind.
Van der Wind is auteur van het boek Niet meer dan eerlijk - Bijbels pleidooi voor sober leven.

Een van de oorzaken van ons consumptiegedrag ligt in het feit dat we niet meer kunnen genieten van het gewone of van genoeg. Je kunt pas van dingen genieten als ze bijzonder zijn. Je zou zeggen dat we een stuk gelukkiger zouden zijn met al onze spullen en de snelheid waarmee we die spullen tot ons eigendom kunnen rekenen. Niet dus. “In een tijd waarin we onszelf maar heel weinig hoeven te ontzeggen, doet zich het vreemde verschijnsel voor dat we steeds minder tevreden zijn”, zegt Van der Wind. “Elk genot vraagt om een nieuw genot. Elke kick vraagt om een nieuwe, heviger kick. We blijven op zoek naar meer en we vergeten te genieten van genoeg. Het is zoals de Griekse filosoof Epicurus zei: ‘Niets is genoeg voor wie genoeg te weinig vindt' ", schrijft de auteur. "Een meer sobere levensstijl betekent niet dat je wat inlevert, maar dat je je richt op wat werkelijk waarde heeft: vriendschap, gezondheid, ontspanning, vrede, eenvoudig eten en drinken, gastvrijheid en onderlinge verbondenheid. Van der Windt roept ons op om te genieten van het hier en nu. In alle rust en met alle aandacht. Niet steeds met 'als' en 'dan' bezig zijn, maar meer tijd en rust nemen om van de dingen één voor één te genieten’".
Een artikel uit Uitdaging, gepubliceerd in 2009


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.