Waarmee kleden we ons?

Vooral in deze zomerse tijd van het jaar, maar ook in andere jaargetijden, valt het mij vaak op hoe schaars sommige vrouwen en meisjes maar soms ook jongens, gekleed gaan. Het lijkt wel of het in deze tijd een trend is om steeds meer van je blote huid te laten zien. Zelfs ondergoed lijkt 'bovengoed' te zijn geworden. Hoewel ik zelf een vrouw ben, stoor ik mij er toch aan dat met name vrouwen zich op deze manier kleden. Vaak brengen ze mannen in verlegenheid, bewust of onbewust en op deze manier wordt veel weggegeven aan andere (soms wildvreemde) mensen.
Hoewel de Bijbel niet duidelijk zegt hoe we ons moeten kleden, staan er wel specifieke regels in over de kleding die we zouden moeten dragen. In Kol. 3:12 staat 'omdat God u heeft uitgekozen, omdat u zijn heiligen bent en hij u liefheeft, moet u zich kleden in innig medeleven, in goedheid, bescheidenheid, zachtmoedigheid en geduld. Het Bijbelgedeelte uit Romeinen sprak mij aan. In Rom.13:14 staat: 'Maar doet de Here Jezus Christus aan en wijdt geen zorg aan het vlees, zodat begeerten worden opgewekt.' 
Hoewel deze teksten iets anders bedoeld zijn kun je deze schriftgedeelten wel naar de praktijk vertalen.
Onderstaande vragen zijn een samenvatting van een hele lijst die terug te vinden is in het boek 'Het gevecht van iedere jonge vrouw' van S. Ethridge en S. Arterburn. Je zou je eigen kledingkast eens kritisch moeten onderwerpen aan deze vragen en je af vragen of met de kleding die je draagt 'geen begeerten worden opgewekt.'

Je zou jezelf als vrouw de volgende vragen kunnen stellen:
  • Als de knoopjes van je blouse dichtzitten, zit je blouse dan zo strak dat iemand naast je door de gaten tussen de knoopjes naar binnen kan kijken als je je beweegt?
  • Als iemand over je heen gebogen staat, of als jij je voorover buigt, heeft hij of zij dan veel inkijk?
  • Heb je shirtjes die een stuk van je buik of je rug laten zien wanneer je je handen omhoog doet?
  • Zijn je broeken zo strak dat iemand het kan zien als er een papiertje in je broekzak zit?
  • Heb je broeken die zo laag zitten dat je ondergoed aan de achterkant zichtbaar is ?
  • Heb je rokjes of korte broekjes waarvan de onderkant boven je duim uitkomt, wanneer je je armen recht langs je lichaam naar beneden houdt?
  • Heb je rokjes die heel hoog boven de knie opkruipen als je zit?
Als al je kleren door deze test komen, en nogmaals, de lijst is nog veel langer in het boek, kun je erop vertrouwen dat je je fatsoenlijk kleedt. Gekleed in rechtvaardigheid, bescheidenheid en waardigheid zul je de juiste indruk maken op de juiste persoon!

Misschien is het tijd je kledingkast eens op te ruimen?Reacties