13 april 2010

'Lachen is gezond'....

'Het leven moet met liefde en humor worden geleefd.Liefde om het te begrijpen en humor om het te verdragen'. 

Neem je het leven bloedserieus? Ik moet eerlijk bekennen dat ik dat vaak doe. Té serieus met alles bezig zijn en weinig tijd nemen om de dingen te relativeren. Ik las ergens dat de kans groot is dat je dan meer stress ervaart dan nodig. Humor kan helpen zelfs de grootste ellende te relativeren. Het zorgt voor een beetje afstand tot de situatie, en kan het ijs breken op lastige momenten. Bovendien ontspant lachen het lichaam, vermindert het de productie van stresshormonen en versterkt het ons immuunsysteem.
Misschien verwachten veel mensen het niet maar de uitspraak dat lachen gezond is komt regelrecht uit de Bijbel. Kijk eens wat de Bijbel zegt over blij zijn of een vrolijk hart.

Spreuken 10:28
'De verwachting der rechtvaardigen is vreugde, maar de hoop der goddelozen gaat teniet'.

Wie in Jezus gelooft is rechtvaardig. Dat is al de eerste reden voor ‘vreugde’. Maar nu zou je nog kunnen denken dat dit ingetogen vreugde is, niet zichtbaar aan de buitenkant. Let op:

Spreuken 15:13
'Een blij hart maakt het aangezicht vrolijk, maar door harteleed wordt de geest verslagen'.

De vreugde van het hart verschijnt dus ook op je gezicht. En andersom werkt het ook:

Spreuken 15:30
'Vriendelijk stralende ogen verheugen het hart; een goede tijding verkwikt het gebeente'.

En let eens op wat een ‘verblijd’ of vrolijk hart dan weer oplevert:

Spreuken 17:22
'Een vrolijk hart bevordert de genezing, maar een verslagen geest doet het gebeente verdorren'.

Het grote gevaar bij humor is echter wel dat het heel gemakkelijk ten koste kan gaan van een ander. Humor moet zuiver zijn en voldoen aan het grote gebod van de liefde. Het moet niet bespottend of sarcastisch zijn, echte humor laat mensen in hun waarde.1 opmerking:

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.