Charles Spurgeon - rust (2)

Wanneer wij vrij nemen van onze dagelijkse bezigheden, raadt Spurgeon aan dat we de plattelandslucht inademen en de schoonheid van de natuur het werk laten doen waarvoor ze geschapen is. Hij geeft toe dat 'gewoonten om stil te zitten' de neiging hebben om melancholie te veroorzaken...vooral in de donkere maanden'. En dan beveelt hij aan:

"Degene die het zoemen van de bijen op de hei vergeet, het koeren van de duiven in het bos, het gezang van de vogels in de bomen, het kabbelen van beekjes langs de biezen en het waaien van de wind langs de bladeren, moet niet verbaasd zijn als zijn hart vergeet te zingen en zijn ziel depressief wordt. Een dag doorbrengen in de frisse lucht op de heuvels, of een paar uur zwerven in schaduwrijke, windstille beukenbossen, verwijdert de spinnenwebben uit de hersenen van heel wat van onze hardwerkende voorgangers die nu maar half leven. De zeelucht of een lange wandeling in de wind geven geen genade aan de ziel, maar geven het lichaam zuurstof, wat daarna het belangrijkste is...De varens en de konijnen, de stroompjes en de forellen, sparrenbomen en de eekhoorns, de teunisbloem en de viooltjes, de boerderij, het pasgemaaide gras en de geurende hopplanten - die zijn het beste medicijn voor mensen die zwaarmoedig zijn, het beste zalfje voor de somberen en de beste verfrissing voor de vermoeiden. Wegens gebrek aan gelegenheid, of geneigdheid, worden deze geweldige geneesmiddelen genegeerd, en de beste student wordt een zelfopofferend slachtoffer".

Persoonlijk denk ik dat we de woorden 'hardwerkende voorgangers' kunnen vervangen door 'hardwerkende christenen' die nu maar half leven. Iedereen heeft dit op zijn tijd nodig !


Reacties