11 februari 2010

10 geestelijke lessen over sneeuw

Vandaag zat ik op de fiets en terwijl ik van links naar rechts glibberde en enigszins mopperde, kwamen er verschillende dingen in mijn gedachten over sneeuw. De sneeuw helpt me om 'geestelijk te groeien'.

Sneeuw:
 1. dwingt je rustig aan te doen (wie gelooft haast niet Jes. 28:16).
 2. richt je op God - je bent afhankelijk van Hem, je hebt het 'weer' zelf niet in de hand.
 3. is een middel om te genieten van Gods prachtige schepping.
 4. stelt je op de proef  om te kijken hoe behulpzaam je eigenlijk bent - veeg je je eigen stoepje of ook die van de buren, help je je buurman zijn auto aanduwen als hij vastzit?
 5. vermindert je 'kooplust' - je gaat alleen de deur uit om te halen wat werkelijk nodig is.
 6. bevordert de familieband - je bent als gezin meer op elkaar aangewezen.
 7. stelt je geduld op de proef (Gal 5:22).
 8. doet je verlangen toenemen naar 'nieuw leven' en het voorjaar.
 9. doet je leven bij de dag - je weet niet of het morgen erger is of weg is en of je je plannen kunt uitvoeren zoals jij ze in gedachten hebt (Matt. 6:34).
 10. doet je beseffen wat de Bijbel zegt in - Jes18:1 "al waren uw zonden als scharlaken, zij zullen wit worden als sneeuw".

1 opmerking:

 1. Sneeuw: Ankie Renger-Romijn schrijft daar ook over in het boek "zo dichtbij, leven met God".
  Op blz. 118 gaat het over Jesaja 55. In vers 10 staat Zo spreekt de Heer: "Zoals de regen en de sneeuw uit de hemel vallen en daar pas terugkeren wanneer zij de aarde hebben gedrenkt, haar vruchtbaar hebben gemaakt en haar met groen hebben bedekt, wanneer zij het zaad aan de zaaier hebben gegeven en het brood aan wie moet eten, zó zal het ook gaan met het woord dat komt uit mijn mond; het keert niet vruchteloos naar Mij terug; het keert pas weer wanneer het mijn wil heeft volbracht en zijn zending heeft vervuld."
  Deze tekst beschrijft de kringloop van water waardoor wij kunnen eten. Eerst regent of sneeuwt het, de aarde wordt bevochtigd en dan keert het water weer terug. De aarde wordt hierdoor vruchtbaar.
  Maar waarom gebruikt Jesaja/God hier sneeuw en regen en niet alleen regen?
  Als we hierover nadenken zien we het verschil. Regen wordt direct opgenomen. Sneeuw moet echter eerst smelten. Zo is het ook met Gods woord. Soms lees/hoor je iets en wordt je direct bemoedigd. Gods woorden hebben dan direct effect op ons, we voelen ons aangesproken, we worden ons bewust van zonde in ons leven en belijden deze, we worden bemoedigd, gecorrigeerd, ontvangen leiding of raken overtuigd van waarheid. Het is alsof er een regenbui over ons heenkomt en het water regelrecht door de grond wordt opgenomen. Onze wortels drinken het in.
  Maar andere keren lezen we Gods woorden, en toch zeggen ze ons niet veel. We begrijpen ze niet goed of we staan er niet voor open. Soms sluiten we ons hart ervoor af. Het is alsof er een sneeuwklok op ons harde, bevroren hart valt. Maar als het warmer wordt, smelt het sneeuwvlokje en ontdooit de bevroren grond. Dan kan het alsnog ons hart bevochtigen doordat de Heilige Geest ons Gods woorden in herinnering kan brengen.
  Reactie geplaatst door Mathilde v.d.Beukel

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.