27 januari 2010

Onuitsprekelijke vreugde...

Ds. Oscar Lohuis in ‘Het Zoeklicht’ januari ‘10

“Eén van de meest dwaze overtuigingen waar mensen mee rondlopen, is dat we geluk weer kunnen terugvinden door ons leven te vullen met leuke en spannende dingen. We denken dat we gelukkig worden door aanzien te verkrijgen. We denken dat we gelukkig worden wanneer we meer geld en spullen verzamelen. Sommigen proberen de leegte en eenzaamheid in hun hart te vullen door van het ene feestje naar het andere te gaan, of van de ene reis naar de andere reis, of van de ene vorm van vermaak tot de andere vorm van vermaak. Maar de waarheid is dat niets van dat alles het hart rustig kan maken. De desillusie, bij mensen die een aantal van dat soort zogenaamd zaligmakende dingen in het leven hebben weten te bemachtigen, is groot.
Misschien helpt het om het als volgt te formuleren. Voor mensen die aan God voorbijgaan wordt geluk een doel op zichzelf. Maar als dat zo is, als je alleen maar gefocust bent op je eigen geluk, dan ben je ten diepste op jezelf gericht. Daar ben je echter niet voor geschapen. God heeft ons gemaakt om gelukkig te zijn met Hem. De Westminister Confession zegt in het eerste artikel: ‘Het doel van de mens is om God te verheerlijken en voor eeuwig te genieten van Hem’. (Engels:‘to enjoy Him for ever’) God wil heel graag dat wij gelukkig zijn. Hij heeft ons echter zo geschapen dat ons hart rusteloos is totdat het rust vindt in Hem (Augustinus). Wie God vindt, die vindt het ware geluk. Dan kun je je verheugen ‘met een onuitsprekelijke en verheerlijkte vreugde’. (1 Petr. 1:8)”Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.